Hlavní obsah

KLDR otestovala novou naváděnou taktickou zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že otestovala novou taktickou naváděnou zbraň. Na první podobný test od neúspěšného únorového summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem dohlížel předseda Kim Čong-un.

Foto: Kham, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severokorejská tisková agentura KCNA typ zbraně nespecifikovala, není tedy jasné, zda jde o balistickou raketu, nebo třeba o střelu s plochou dráhou letu. Uvedla pouze, že zbraň má „specifický způsob navádění letu” a „silnou hlavici”.

Označení taktická se však používá pro střely krátkého doletu do několika set kilometrů, takže na území Spojených států by pravděpodobně nedosáhla.

Odpáleno bylo zřejmě více střel. KCNA uvedla, že byl test „proveden na různé terče v různých módech odpalu“. Právě to vedlo jihokorejské experty k názoru, že střela krátkého doletu může být odpalována ze země, ze vzduchu i z moře a může likvidovat lodě, tanky či letadla.

Dokončení této zbraně je podle Kima „velmi významná událost pro zvyšování bojové síly” severokorejské armády.

Kim dohlížel na test nové zbraně již v listopadu, což diplomaté vykládali jako snahu vyvinout tlak na Washington před dalšími vyjednáváními. I tehdy bylo uvedeno, že jde o taktickou supermoderní zbraň bez dalšího upřesnění.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský lídr Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump na summitu.

Američtí představitelé se podle Reuters nechtěli k testu vyjadřovat, ačkoli připustili, že o něm vědí.

Někteří experti hovoří o tom, že KLDR dává Washingtonu najevo, že si bez ohledu na sankce jde svou cestou. Krok je podle nich součástí dlouhodobé snahy KLDR vybavit armádu technicky vyspělými zbraněmi.

Trump se Kima snaží přesvědčit o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, ale jejich únorový summit ztroskotalo. Severní Korea nabídla jen částečnou denuklearizaci a Spojené státy nechtěly zrušit sankce.

Jednání, která se týkají výhradně jaderných zbraní a mezikontinentálních raket, poté zamrzla. KLDR už před tím začala s obnovou některých zařízení na kosmodromu Sohe, které loni odstranila.

Kim však o víkendu oznámil, že je ochoten se Trumpem ještě jednou sejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám