Hlavní obsah

Lavrov v Pchjongjangu vyzdvihl „strategické“ vztahy s KLDR a doporučil ji jako dovolenkovou destinaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Moskva výměnou za podezřelé dodávky severokorejských zbraní do Ruska poskytne KLDR vojenské technologie, Jižní Korea bude nucena připojit se k ostatním západním státům a zavést proti Rusku tvrdé sankce. V rozhovoru pro agenturu Yonhap to uvedl jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jung-ho. V Severní Koreji je od středy na dvoudenní oficiální návštěvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek v Pchjongjangu

Článek

„Pokud Rusko nabízí Severní Koreji vojenské technologie, znamená to vážnou hrozbu pro bezpečnost Jižní Koreje. Pak nám nezbývá než společně s USA a dalšími státy usilovat o zavedení tvrdých sankcí proti Rusku a Severní Koreji,“ uvedl Kim Jung-ho ve středečním společném rozhovoru pro tiskové agentury Yonhap a Yonhap News TV. Dodal nicméně, že zavedení jednostranných sankcí proti Rusku jeho země v tuto chvíli nezvažuje.

Lavrov v Severní Koreji prohlásil, že vztahy Ruska a KLDR jsou nyní na „kvalitativně jiné, strategické úrovni“, zejména po zářijovém summitu šéfa Kremlu Vladimira Putina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Spojené státy minulý týden uvedly, že Severní Korea dodala Moskvě více než tisíc kontejnerů s vojenským vybavením a municí, které měla použít ve válce na Ukrajině. Ještě předtím se objevily spekulace, že se Putin s Kim Čong-unem mohli dohodnout na dodávkách zbraní, upozornila Fox News.

Putin byl v Číně i s jaderným kufříkem

Evropa

Podle jihokorejského ministra Kim Jung-hoa Severní Korea žádá na oplátku špičkové zbrojní technologie k výrobě vojenských špionážních satelitů a ponorek či ponorky s jaderným pohonem. Soul bere vojenskou spolupráci mezi oběma zeměmi „velmi vážně“, upozornil jihokorejský ministr pro sjednocení.

Rusko, jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (RB OSN), v minulosti hlasovalo pro sankce zakazující jakýkoli obchod se zbraněmi se Severní Koreou.

Jak podotýká Yonhap, překvapivý útok radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října v Jižní Koreji oživil obavy ohledně schopnosti Soulu bránit se případnému útoku ze Severní Koreje.

Na dovolenou do KLDR? Ano

Ruský ministr v Pchjongjangu zdůraznil, že Rusko zcela podporuje severokorejskou nezávislost a samostatnou cestu rozvoje. Uvedl také, že „národ má právo sám si určit svou budoucnost a směřování“, cituje jej gazeta.ru.

Lavrov také na dotaz novinářů potvrdil, že by Rusům doporučil KLDR jako dovolenkovou destinaci, uvádějí bez dalších podrobností ruské zdroje.

Lavrov slíbil dokončení jaderné elektrárny v Bangladéši i přes sankce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám