Hlavní obsah

Vyslání špionážní družice na oběžnou dráhu selhalo KLDR i napodruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea se před čtvrtečním rozbřeskem podruhé neúspěšně pokusila vyslat na oběžnou dráhu vojenský špionážní satelit. Krátce po startu se vyskytl problém a raketa spadla do moře. O třetí pokus se KLDR pokusí v říjnu.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Lidé v Soulu sledují start rakety Chollima-1 v Severní Koreji

Článek

O vyslání vojenského špionážního satelitu na oběžnou dráhu se Severní Korea pokusila už v květnu. Raketa Chollima-1 však ztroskotala a sletěla do moře. KLDR plánuje vybudovat ve vesmíru flotilu družic, které by monitorovaly pohyb amerických a jihokorejských jednotek.

„Start se nezdařil kvůli chybě v systému nouzového odpálení během letu třetího stupně,“ uvedla ke čtvrtečnímu nezdaru státní tisková agentura KCNA.

Noční varování v Japonsku

V Japonsku start vyvolal krátce před čtvrtou hodinou ranní místního času mimořádné varování, aby se obyvatelé nejjižnější prefektury Okinawa ukryli pod střechami. O přibližně 20 minut později vláda oznámila, že raketa proletěla směrem k Tichému oceánu, a odvolala nouzové varování.

Kim vyrazil v sandálech do zaplavené oblasti. Voda mu sahala téměř do pasu

Koktejl

Tajemník japonské vlády Hirokazu Matsuno uvedl, že opakované pokusy KLDR o vyslání satelitu na oběžnou dráhu jsou hrozbou pro bezpečnost regionu. „Proti Severní Koreji budeme důrazně protestovat a co nejdůrazněji ji za to odsoudíme,“ řekl. Raketa se rozpadla hned na tři části, které dopadly do Žlutého moře, Východočínského moře a Tichého oceánu.

Od roku 1998 Severní Korea vyslala do vesmíru celkem šest satelitů, dva z nich skončily úspěšně na oběžné dráze. Ten poslední v roce 2016. Podle mezinárodních pozorovatelů jsou družice pod kontrolou, ale přetrvává diskuse o tom, zda vysílají nějaké signály.

Během stranického sjezdu v lednu 2021 severokorejský vůdce Kim Čong-un odhalil seznam přání, který zahrnoval i vývoj vojenských průzkumných družic. První pokus o umístění satelitu na oběžnou dráhu proběhl neúspěšně v květnu. Jižní Koreji se tehdy povedlo vyzvednout část trosek Chollimy-1 včetně částí družice, ale své nálezy nezveřejnila. Soul však uvedl, že družice měla jen nepatrnou vojenskou hodnotu.

KLDR informovala o odpalu „strategické“ střely

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám