Hlavní obsah

KLDR a USA obnoví rozhovory o jaderném odzbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea a Spojené státy se dohodly, že obnoví rozhovory na pracovní úrovni o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. V prohlášení citovaném severokorejskou tiskovou agenturou KCNA to v úterý oznámila náměstkyně ministra zahraničí KLDR Čche Son-hui. První pracovní schůzka se uskuteční v sobotu 5. října. Washington obnovení jednání potvrdil.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zasedací místnost Vojenské komise pro příměří v Pchanmundžomu v Demilitarizované zóně mezi Korejemi

Článek

„Delegáti na severokorejské straně jsou připraveni vstoupit do jednání mezi KLDR a USA na pracovní rovni,“ řekla Čche v prohlášení, „očekávám, že by rozhovory na pracovní úrovni mohly urychlit pozitivní vývoj vztahů mezi KLDR a USA.“

Podle ní zástupci KLDR a USA znovu navážou kontakt 4. října a hned následující den se uskuteční jednání, dodala Čche Son-hui.

Kimův strýc už nebude velvyslancem v Praze, píše server

Domácí

Americké ministerstvo zahraničí obnovu jednání s KLDR dnes potvrdilo. „Mohu potvrdit, že představitelé Spojených států a Severní Koreje se plánují sejít během následujících sedmi dnů," prohlásila mluvčí americké diplomacie Morgan Ortagusová.

Místo konání schůzky ani další podrobnosti nejsou známy, napsala agentura Reuters. Obvykle se ale jednalo v Pchanmundžomu, kde byla v roce 1953 podepsána dohoda o příměří.

Americko-severokorejské rozhovory stagnují od únorového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji, který skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces. Severní Korea v létě začala testovat nové rakety krátkého doletu i odpalovací zařízení pro ně. V září ale uvedla, že je připravena jednat.

Trump avizuje brzkou schůzku s Kimem

Svět

Rozhodnutí obnovit jednání uvítal podle jihokorejského serveru Korea Times Soul. „Vítáme dohodu mezi Severní Koreou a USA vést jednání na pracovní úrovni. Doufáme, že obě strany dosáhnou během jednání na pracovní úrovni reálného pokroku při úplné denuklearizaci Korejského poloostrova a nastolení trvalého míru,“ uvedla mluvčí jihokorejského prezidenta Čchong Wa-te.

Reklama

Výběr článků

Načítám