Hlavní obsah

Kim Čong-un pohrozil okupací Jižní Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLDR v krajním případě nevylučuje ani okupaci Jižní Koreje, řekl severokorejský lídr Kim Čong-un. Pchjongjang podle něj nebude váhat s použitím všech dostupných prostředků, pokud by proti němu jeho nepřátelé použili sílu. O Kimově nejnovější výhrůžce informovala ruská RIA Novosti s odvoláním na zprávu severokorejské agentury KCNA.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho spolupracovníci na archivním snímku

Článek

„Jejich obsazení v případě nouze je opatřením pro věčnou bezpečnost naší země, mír a stabilitu v budoucnu,“ pohrozil Kim Čong-un jižnímu sousedovi podle agentury RIA Novosti. Ta cituje z korejské zprávy KCNA, která vydala také podstatně kratší anglickou verzi textu o Kimově projevu při návštěvě severokorejského ministerstva obrany. Zmínka o možné okupaci však v této verzi chybí.

Severokorejský lídr též vzkázal, že pokud se nepřátelé KLDR odváží použít sílu, pak Pchjongjang přijme „odvážné rozhodnutí, které změní historii“, a nebude váhat zmobilizovat všechny dostupné prostředky. Poznamenal také, že severokorejské ozbrojené síly by se měly stát ještě silnějšími, aby mohly „předcházet válce“.

KLDR zrušila všechny dohody na podporu ekonomické spolupráce s Jižní Koreou

Svět

Severokorejský parlament se zároveň vyslovil pro zrušení všech dohod na podporu ekonomické spolupráce s Jižní Koreou, napsala tento týden s odvoláním na KCNA agentura Reuters. Ta informovala i o zprávě pro OSN, podle níž KLDR v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti pokračuje v rozvoji svých jaderných zbraní.

Kim Čong-un také už v lednu prohlásil, že pro KLDR už nadále není možné usilovat o usmíření a mírové znovusjednocení s Jižní Koreou. Vyzval k přerušení veškeré komunikace mezi oběma Korejemi a také k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna.

KLDR je s Jižní Koreou formálně stále ve válečném stavu. Válka mezi Severem a Jihem začala 25. června 1950 a trvala do roku 1953, kdy boje ukončilo příměří.

Kim Čong-un vyzval k přípravám na válku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám