Hlavní obsah

KLDR zrušila všechny dohody na podporu ekonomické spolupráce s Jižní Koreou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský parlament se vyslovil pro zrušení všech dohod na podporu ekonomické spolupráce s Jižní Koreou. S odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA to napsala agentura Reuters, podle níž se tak nadále prudce zhoršují vztahy mezi oběma státy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Severokorejský parlament, který přijímá formální kroky k přijetí politických rozhodnutí vládnoucí Dělnické strany, rovněž odhlasoval zrušení zákonů upravujících hospodářské vztahy se Soulem, včetně zvláštního zákona o provozu turistického projektu na hoře Kumgang.

Právě výlety na tuto horu byly podle agentury Reuters symbolem hospodářské spolupráce, která začala v období angažovanosti obou Korejí na počátku roku 2000 a přilákala téměř 2 miliony jihokorejských návštěvníků. Projekt byl v roce 2008 pozastaven poté, co byl severokorejskou stráží zastřelen jihokorejský turista, který zabloudil do zakázané zóny.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení, které se stará o vztahy s Pchjongjangem, uvedlo, že akce KLDR není překvapivá a jen prohloubí jeho izolaci. Soul tento jednostranný krok neuznává, dodal jeden z úředníků, na kterého odkazuje agentura Reuters.

Socha, z níž bolí oči. KLDR strhla monumentální oblouk sjednocení

Svět

Krok severokorejského parlamentu je dalším z řady podobných z posledních měsíců. V lednu komunistická země zrušila vládní úřady, které měly na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un tehdy v parlamentu prohlásil, že pro KLDR už nadále není možné usilovat o usmíření a mírové znovusjednocení s Jižní Koreou. Vyzval k přerušení veškeré komunikace mezi oběma zeměmi a také k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna.

Soul zase koncem loňského roku v reakci na to, že KLDR vypustila špionážní družici, pozastavil platnost vojenské dohody, jejímž cílem bylo snížení napětí na Korejském poloostrově. Pchjongjang ji poté také pozastavil a uvedl, že na hranici s jižním sousedem vyšle silnější armádu a nové zbraně.

Přestože je Severní Korea známá tvrdou rétorikou, sledují někteří pozorovatelé vývoj z poslední doby s obavami. KLDR a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu. Korejská válka z let 1950 až 1953 totiž skončila příměřím, nikoliv mírovou smlouvou.

Kim Čong-un vyzval k přípravám na válku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám