Hlavní obsah

První krok k válce? KLDR schválila zákony, kterými definitivně zpřetrhala vazby se Soulem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval zákonodárce ke změně ústavy, ve které by byla Jižní Korea označena za nepřátelský stát číslo 1. KLDR současně zrušila tři státní organizace, které mají na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu. KLDR tak odstoupila od dlouholeté politiky sjednocení země. Experti to označují za možný první krok válce.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, archivní foto

Článek

Severokorejská agentura KCNA v úterý uvedla, že rozhodnutí zrušit příslušné vládní úřady, které se zabývají dialogem a spoluprací s jižním sousedem, bylo přijato na pondělní schůzi parlamentu země. Podle státních médií budou uzavřeny tři úřady – Výbor pro mírové sjednocení, Úřad pro národní hospodářskou spolupráci a Úřad pro mezinárodní turistiku na horu Kum-kang.

Sjednocení nemůže být nikdy dosaženo

V projevu k poslancům Kim obvinil Jižní Koreu a Spojené státy ze zesilování napětí v regionu. Prohlásil, že pro KLDR už nadále není možné usilovat o usmíření a mírové znovusjednocení s Jižní Koreou: „Nejvíce znepřátelené státy, které jsou ve válce, jsou nyní v akutní konfrontaci na Korejském poloostrově. Sjednocení Koreje nemůže být nikdy dosaženo s Korejskou republikou.“

Koreje jsou od konce korejské války z let 1950–53 formálně stále ve válečném stavu, protože spolu nikdy nepodepsaly mírovou smlouvu.

„Doletí až do Japonska.“ Šojgu Kimovi ve Vladivostoku ukázal ruské bombardéry a vojenskou fregatu

Zahraniční

List The Guardian připomněl, že už loni popsal Kim Severní a Jižní Koreu jako navzájem nepřátelské státy, ale nenásledovaly žádné další kroky.

Nemáme v úmyslu se válce vyhýbat

Soul podle Kima usiluje o zhroucení severokorejského režimu a sjednocení pohlcením. „Nechceme válku, ale nemáme v úmyslu se jí vyhýbat,“ citovala vůdce KCNA. Dodal, že válka by „zničila“ Jižní Koreu a představovala by „nepředstavitelnou“ porážku pro USA, které mají v Jižní Koreji na 30 000 vojáků.

Kim parlament navíc vyzval, aby na příštím zasedání do ústavy zanesl definici Jižní Koreje coby „nepřátelské země číslo jedna“.

Na Kimovo vyjádření okamžitě reagoval jihokorejský prezident Jun Suk-jul, jeho slova označil za protinárodní.

Ve vyjádření Kima je klíčové, že za nemožné považuje sjednocení KLDR s Korejskou republikou, což je oficiální označení Jižní Koreje. Jeho slova neznamenají, že by severokorejský režim vylučoval sjednocení Koreje, jen je podle něj nemožné mírovou cestou s režimem v Soulu.

KLDR provedla test nadzvukové střely středního až dlouhého doletu

Svět

Experti: Rozhodl se jako jeho děd

Specializovaný server 38North při univerzitě Johnse Hopkinse upozornil, že výše zmíněné kroky KLDR představují extrémní riziko. „Může to znít přehnaně dramaticky, ale jsme přesvědčeni, že jako jeho děd v roce 1950 i Kim Čong-un udělal strategické rozhodnutí jít do války,“ napsali bývalý představitel amerického ministerstva zahraničních věcí Robert Carlin a jaderný vědec Siegfried Hecker.

„Nevíme, kdy a jak Kim stiskne spoušť, ale nebezpečí je daleko za běžnými varováními Washingtonu, Soulu a Tokia ohledně severokorejských provokací,“ dodali. Za chybný označili předpoklad, že by Kim nezahájil válku, protože ví, že by USA a Jižní Korea zničily jeho režim: „To je fundamentální nepochopení Kimova pohledu na historii a bolestné selhání představivosti, které může vést ke katastrofě.“

Napětí na Korejském poloostrově je nejsilnější za několik posledních let. Kim vystupňoval předvádění severokorejských zbraní, zatímco Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko posílily společná vojenská cvičení a zostřily strategie jaderného odstrašení. KLDR zase zintenzivnila spolupráci s Ruskem.

Putin už brzy navštíví Severní Koreu, doufá Kreml

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám