Hlavní obsah

Kim Čong-un vyzval k přípravám na válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nampcho

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. V pátek ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na návštěvě loděnice Nampcho v Severní Koreji na snímku zveřejněném Korejskou centrální tiskovou agenturou

Článek

„Posílit námořní síly je nyní nejdůležitějším úkolem pro věrohodnou obranu námořní suverenity země a pro intenzivnější přípravy na válku,“ uvedl Kim podle státní agentury KCNA. Severokorejský vůdce navštívil přístavní město Nampcho, aby podle státního tisku zkontroloval stavbu nových válečných lodí.

Jihokorejská armáda v pátek ráno SEČ oznámila, že zaznamenala „několik neidentifikovaných střel s plochou dráhou letu“ na západním pobřeží Severní Koreje. Údaje armáda dále analyzuje.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v loděnici Nampo v Severní Koreji na snímku zveřejněném Korejskou centrální tiskovou agenturou

V posledním měsíci jde již o několikátou provokaci KLDR. Například v půlce ledna severokorejská armáda provedla podle svých slov test podvodních dronů schopných nést jaderné zbraně. Dříve v lednu zase test nadzvukové střely středního až dlouhého doletu.

KLDR provedla test systému podvodních dronů schopných nést jaderné zbraně

Svět

Jihokorejští analytici upozorňují, že dosud pro stavbu vojenských plavidel sloužily především loděnice v přístavu Sinpcho. Podle mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení se Kim snaží otřást důvěru Jihokorejců v jejich vládu opakovanými vojenskými výhrůžkami.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Televizní obrazovka na vlakovém nádraží v Soulu v Jižní Koreji ukazuje během zpravodajského pořadu odpálení severokorejské rakety, pátek 2. února 2024

Agentura AFP připomíná, že v loňském roce KLDR oznámila, že její námořnictvo dostalo do výbavy první ponorku s jaderným pohonem. Jihokorejští odborníci však mají pochybnosti, zda je plavidlo skutečně v aktivní službě. Důraz, který klade Severní Korea na ponorky, ukazuje i nedělní raketový test – KLDR tvrdí, že odpálila střely s plochou dráhou letu právě z ponorky.

První krok k válce? KLDR schválila zákony, kterými definitivně zpřetrhala vazby se Soulem

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám