Hlavní obsah

Ještěže Putin nepřijel, jihoafrická vláda by ho musela zatknout, rozhodl tamní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrický soud v pátek rozhodl, že by vláda musela nechat zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud by dorazil na nadcházející summit rozvíjejících se ekonomik BRICS. Informoval o tom zpravodajský server wionews.com.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin tento týden oznámil, že do JAR nepojede a nahradí jej ministr zahraničí Sergej Lavrov, předtím se ale dlouho spekulovalo, jak by vláda v Pretorii reagovala, pokud by se vládce Kremlu na summitu objevil.

Na Putina totiž vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí a Jihoafrická republika má povinnost se jeho rozhodnutím řídit.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa

Na soud se podle serveru kvůli možné návštěvě Putina obrátila největší jihoafrická opoziční strana Demokratické spojenectví (DA), aby tak přiměla vládu jednat, pokud by ruský prezident na srpnový summit dorazil.

Chtěla tím zabránit opakování situace z roku 2015, kdy vláda navzdory zatykači ICC na tehdejšího súdánského prezidenta Umara Bašíra nechala politika ze země odcestovat.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ještě před vydáním verdiktu byl soud informován, že ministerstvo spravedlnosti začátkem tohoto týdne zatykač na Putina postoupilo prokuratuře. Ve středu Kreml oznámil, že Putin do JAR nepojede a zastoupí ho ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Jen den předtím mluvil jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa o tom, že požádal ICC, aby ruského vůdce nemusel zatknout, pokud na jih Afriky přicestuje.

„Celou tuhle anabázi jsme si mohli ušetřit, pokud by jihoafrická vláda od samého začátku mluvila o Putinově návštěvě jednotným hlasem,“ komentoval páteční verdikt šéf DA John Steenhuisen.

Putin nebude zatčení riskovat

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám