Hlavní obsah

Putin nebude zatčení riskovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Na srpnovém summitu hospodářského uskupení BRICS v Johannesburgu bude po „vzájemné dohodě“ chybět ruský prezident Vladimir Putin. Delegaci Moskvy povede ministr zahraničí Sergej Lavrov, uvedl prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom také ruská agentura TASS. Putinovi hrozilo v JAR zatčení kvůli mezinárodnímu zatykači.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin předsedá setkání věnovanému rozvoji cestovního ruchu v Derbentu v jižní oblasti Dagestánu.

Článek

Jihoafrická prezidentská kancelář vydala ve středu na svých oficiálních stránkách prohlášení, ve kterém se uvádí, že se summitu (22. až 24. srpna) zúčastní „lídři Brazílie, Indie, Číny a Jihoafrické republiky“. „Ruský prezident Vladimir Putin po vzájemné shodě summit nenavštíví. Delegaci Ruské federace povede ministr zahraničí Sergej Lavrov,“ stojí v prohlášení.

JAR spadá pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v březnu vydal na Putina a jeho zmocněnkyni pro práva dětí Mariji Lvovou-Bělovovou zatykač. Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s válkou na Ukrajině, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území.

Jihoafrická republika by se příjezdem Putina dostala do svízelné situace, neboť má jako člen ICC povinnost Putina zadržet. Rusko už předem vyhlásilo, že pokud by se tak stalo, bralo by to jako vyhlášení války.

Je to riskantní. Jihoafrický prezident žádá mezinárodní soud, aby nemusel zatknout Putina

Zahraniční

Výběr článků

Načítám