Hlavní obsah

Japonští expremiéři znovu navštívili kontroverzní svatyni

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Dva bývalí ministerští předsedové Japonska navštívili v sobotu kontroverzní tokijskou svatyni Jasukuni uctívající padlé vojáky ve světové válce. Oznámily to světové agentury s tím, že to jistě nepotěší sousední země.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Někdejší japonský premiér Džuničiró Koizumi před svatyní Jasukuni

Článek

Ačkoliv se nynější premiér Taro Aso s císařem Akihitem, synem vládce, který se před 64 lety spojencům vzdal, mezitím jinde v hlavním městě zúčastnili vzpomínkového obřadu, při němž vyjádřili lítost nad utrpením, které Japonci ostatním národům způsobili, pozornosti ze zahraničí se dostalo hlavně návštěvě svatyně od dvojice bývalých šéfů vlády.

Chci za náš lid vyjádřit hlubokou lítost a pokorný soucit se všemi oběťmi
premiér Taro Aso

Svatyně, do níž Šinzó Abe a Džuničiró Koizumi zavítali, uctívá na 2,5 miliónu padlých Japonců, mezi nimiž je 14 válečných zločinců. Okolní národy svatyni považují za symbol někdejšího japonského militarismu.

Oba politici se návštěvě svatyně v době, kdy zastávali úřad premiéra, vyhýbali. Od té doby ji každoročně navštěvují. Abe tak letos učinil podruhé. Loni se k nim přidala také ministryně pro záležitosti spotřebitelů Seiko Noda.

Návštěvu jsem podnikl, abych vyjádřil respekt a poklonil se duším mrtvých z války
expremiér Šinzó Abe

Přesně přes 64 lety, 15. srpna 1945, oznámil japonský císař Hirohito, který nikdy předtím na veřejnosti nehovořil, kapitulaci Japonska. Ke kroku ho donutilo zejména shození amerických atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki.

Reklama

Výběr článků

Načítám