Hlavní obsah

Izrael chce za ústupek v Gaze seznam rukojmích. Jenže Hamás už jich zřejmě moc živých nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael v rámci mírových jednání v Káhiře souhlasil, že by zpět na sever Pásma Gazy bez bezpečnostních kontrol pustil 150 tisíc Palestinců, pokud teroristické hnutí Hamás předloží seznam všech žen, starých a nemocných lidí, které stále drží v zajetí. Představitelé Izraele se ale domnívají, že Hamás příměří uzavřít nechce. Navíc možná na takový seznam už ani nemá dost živých rukojmích.

Foto: Reuters

Mešita v Rafáhu

Článek

Dva z představitelů Izraele podle agentury Reuters uvedli, že návrat vystěhovaných Palestinců je součástí návrhu příměří z pera Spojených států, se kterým izraelští vyjednavači již souhlasili. Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se k tomuto tvrzení nevyjádřila.

Hamás již v úterý řekl, že nejnovější návrh, jenž mu předali egyptští a katarští prostředníci, požadavky hnutí nesplňuje, ale hodlá jej ještě přezkoumat, než se k němu oficiálně vyjádří. Jako své požadavky Hamás dlouhodobě zmiňuje konec izraelské ofenzivy, stažení izraelských jednotek z Gazy a umožnění návratu vyhnaných Palestinců do jejich domovů. Podle představitelů Izraele ale ve skutečnosti Hamás vůbec příměří uzavřít nechce.

Izrael jako svůj primární cíl uvádí návrat rukojmích Hamásu unesených do Gazy během barbarského útoku z loňského 7. října. Teroristickému hnutí teď údajně jen za pouhý seznam žen a postarších a nemocných lidí stále držených v Gaze nabídl umožnění návratu 150 tisíc Palestinců na sever Gazy bez jakýchkoliv bezpečnostních kontrol. Jenže Hamás zřejmě není v současnosti schopen takový seznam zhotovit.

Šéf tajné izraelské jednotky pro kybernetickou bezpečnost se prozradil na sociálních sítích

Blízký a Střední východ

Na základě seznamu by bylo vybráno čtyřicet rukojmích, kteří by byli následně v první fázi příměří vyměněni za Palestince v izraelských věznicích. Televize CNN ovšem uvádí, že Hamás prostředníkům naznačil, že takové množství rukojmích splňujících daná kritéria není v současnosti schopen najít a identifikovat.

Rukojmích zřejmě zahynulo víc, než se čekalo

Tím vzrostly obavy, že je po smrti ještě více rukojmích, než se původně předpokládalo. Do Gazy jich Hamás 7. října odtáhl 253. Stále by jich tam tak mělo být přibližně 130, ale podle izraelských odhadů už jich je naživu jen méně než sto. To by pro Hamás znamenalo značnou ztrátu výhody ve vyjednávání s Izraelem.

Mimo okamžitý cíl zajištění návratu rukojmích se totiž Izrael ofenzivou snaží Hamás připravit o kontrolu nad Gazou a o možnost představovat dál hrozbu. Podle Hamásem kontrolovaného ministerstva zdravotnictví od počátku této ofenzivy v Gaze zahynulo 33 tisíc Palestinců a dalších 2,3 milionu bylo vyhnáno z domovů. Velká část oblasti je zdevastována. Podle Izraele je mezi oběťmi zhruba 13 tisíc bojovníků Hamásu. Z vysokého počtu civilních obětí viní Izraelci vládnoucí teroristické hnutí, které se za civilisty skrývá a humanitární tragédii zneužívá ke své strategii.

Izrael na začátku týdne z jihu Pásma stáhl většinu svých pozemních sil, což by mělo být předehrou plánovaného útoku na Rafáh, nejjižnější město Gazy, kde momentálně přebývá více než polovina obyvatel teritoria. Netanjahu uvedl, že civilisté budou z města před útokem evakuováni, ale mezinárodní obavy z možných následků ofenzivy tím nepotlačil.

Izraelci poprvé použili Iron Dome z moře

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám