Hlavní obsah

Izraelci poprvé použili Iron Dome z moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiraketový systém Iron Dome namontovaný na lodi izraelského válečného námořnictva sestřelil v noci na úterý nepřátelský dron, který vstoupil do izraelského vzdušného prostoru nedaleko letoviska Ejlat. Oznámila to v úterý izraelská armáda s tím, že šlo o první operační použití systému z moře.

Izrael poprvé sestřelil útočný dron z mořeVideo: Reuters

 
Článek

Pokročilými systémy Iron Dome známými pod zkratkou C-Dome jsou podle webu The Times of Israel vybaveny izraelské korvety třídy Sa'ar 6, které se běžně zapojují do ochrany těžebních plošin ve Středozemním moři. Do služby byly uvedeny v listopadu 2022. Nepřátelský dron přiletěl k Ejlatu z východního směru. Z korvety proti němu vyletěly dvě rakety, které jej zničily.

Izraelská armáda uvedla, že bezpilotník odpálila některá z proíránských skupin operujících v oblastech kolem Rudého moře.

Oblast Ejlatu se stala v posledních týdnech cílem několika dronových útoků. Provedla je koalice polovojenských skupin, která si říká Islámský odboj Iráku (IRI) a kterou podporuje Írán.

IRI v úterý uvedla, že tentokrát své útoky zaměřila na blíže nespecifikovaný polovojenský „životně důležitý cíl“ v Izraeli a také na leteckou základnu Hacerim poblíž Be'erševy, největšího města v Negevské poušti.

Od loňského 7. října, kdy teroristé z palestinského Hamásu zaútočili na Izrael a ten odpověděl vojenskou operací v Pásmu Gazy, se Ejlat stal cílem dronů a raket vypálených proíránskými skupinami včetně jemenských Húsíů již mnohokrát.

V březnu například střela odpálená z Jemenu dopadla do neobydlené oblasti severně od města. Začátkem dubna střela, kterou vypálili příslušníci IRI, zasáhla sklad izraelského námořnictva v ejlatském přístavu a dron dopadl na jordánské území poblíž jihoizraelského letiště Ramon.

Húsíové zaútočili na izraelský Ejlat a nákladní loď v Rudém moři

Zahraniční

Jak funguje Iron Dome

Baterii systému Iron Dome (česky železná kopule) tvoří detekční a sledovací radar.

Součástí systému je také řídicí centrum a odpalovací jednotka protiraketových střel.

Každá baterie má v průměru tři až čtyři odpalovací zařízení, každé z nich pak kontejner na dvacet střel.

Systém nejprve díky radaru zjistí letící nepřátelskou raketu. Radar pošle informace o její dráze a rychlosti do řídící jednotky, která vyhodnotí, zda střela letí do obydleného, či neobydleného území.

Pokud střela míří mimo obydlí, ignoruje ji a nechá dopadnout. Ohrožuje-li lidské životy, vypálí systém z odpalovací jednotky raketu, která pak exploduje poblíž nepřátelského cíle.

Cena jedné střely do Iron domu se pohybuje od 20 tisíc do 100 tisíc dolarů.

Iron Dome je provozuschopný za jakýchkoli povětrnostních podmínek a dokáže reagovat na několik hrozeb současně. Zneškodnit umí také dělostřelecké granáty či vrtulníky, letadla, drony či střely s plochou dráhou letu.

Po dvanácti letech bojového nasazení se úspěšnost systému odhaduje na 85 až 90 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám