Hlavní obsah

Šéf tajné izraelské jednotky pro kybernetickou bezpečnost se prozradil na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlou digitální stopu, která prozrazovala jeho pravou totožnost, za sebou několik let nechával velitel tajné izraelské vojenské jednotky pro kybernetickou bezpečnost. Podle deníku The Guardian se skandál o prozrazení identity vysoce postaveného zpravodajského důstojníka Jossiho Sariela rozhořel v těchto dnech.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Strašidelného bezpečnostního přehmatu se Sariel dopustil, když v roce 2021 vydal pod pseudonymem knihu o využití umělé inteligence (AI) ve vojenské rozvědce. Elektronická verze titulu The Human Machine Team totiž obsahovala anonymní e-mailovou adresu, kterou však šlo snadno dohledat na soukromém účtu Google vytvořeném už na pravé jméno velitele útvaru zpravodajských služeb 8200.

The Guardian dále objevil řadu jeho účtů na sociálních sítích jako Facebook, Instagram, Skype či LinkedIn. Šéf jednotky, která se zabývá shromažďováním informací a dekódováním šifer a je srovnatelná s americkou Národní bezpečnostní agenturou či britskou špionážní organizací GCHQ, je používal pod vlastním jménem. Účet na Facebooku, který byl v pátek pozdě večer smazán, obsahoval zřejmě i fotografii jeho tváře a byl propojen se stránkou skupiny vysloužilců z jednotky 8200.

„Stopy“ Sariel zanechal i na Wikipedii, v jejíž hebrejské mutaci pod svým pravým jménem editoval mnohé stránky – od krále Ludvíka XIV. až po heslo „problém palestinských uprchlíků“.

Ten, jehož jméno už zná skoro každý

Vyšlo také najevo, že Sarielova totožnost – jméno a funkce – byla omylem vyzrazena také ve vládním dokumentu zpřístupněném před dvěma lety na internetu. Izraelská armáda nyní zachraňovala, co se dalo, tvrzením, že kabinet zveřejnil dokument „bez koordinace s armádou a Sariel o tom nevěděl“.

Až do odhalení minulý týden přitom byla Sarielova totožnost v Izraeli státním tajemstvím. Šéf útvaru 8200 měl postavení „muže, jehož jméno se nesmí vyslovit“, i když vypukl zásadní spor ohledně způsobu řízení útvaru 8200 a také toho, že nedokázal zabránit teroristickým útokům Hamásu ze 7. října, ba je ani předvídat.

Pikantní detaily o ležérním přístupu zpravodajského bosse k internetové bezpečnosti jsou pro něj podle The Guardian obzvláště trapné, neboť se sám stylizoval do role průkopníka využívání umělé inteligence a hledání nových způsobů, jak mohou sledovací systémy zpracovávat digitální stopy každodenního života.

Šéf Šin Betu přijal odpovědnost za útok Hamásu. Varování noc před útokem smetl ze stolu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám