Hlavní obsah

Islámský stát zveřejnil video z přepadení v Nigeru, část natočil i padlý Američan

S půlročním zpožděním zveřejnil Islámský stát videozáběry z loňského útoku na americké vojáky v Nigeru, který si vyžádal na americké straně čtyři padlé, uvedla BBC. Není jasné, proč IS nahrávku publikoval s tak velkým zpožděním.

Foto: Joe Penney, Reuters

Americký C-130 Hercules v Nigeru

Článek

Na videu jsou většinou jen hrubé záběry, některé jsou pořízené kamerou, kterou zřejmě měl na přilbě jeden z padlých Američanů. Zveřejněno bylo na síti Telegram.

Video začíná tím, jak bojovníci skupiny Džamát Nusra al Islám al Muslimin (JNIM), která byla napojená na Al-Káidu, slibují věrnost samozvanému chalífovi Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu. O tom, že skupina přešla k IS, se v posledním měsíci spekulovalo, ale dosud to nebylo potvrzeno.

Pak se objevují záběry na radikály pochodující a běžící v polopoušti. Další záběry jsou zřejmě od zabitého amerického vojáka a zachycují i palbu amerických vojáků. V té jeden z nich padne. Záběry z přestřelky pokračují do doby, než padnou i další američtí vojáci včetně toho, který přepadení natáčel.

Čtyři mrtví Američané

Skupina dvanácti amerických vojáků odjížděla 4. října ze setkání s místními vůdci v nepancéřovaných vozidlech, když je začala ostřelovat z ručních zbraní, kulometů a granátometů skupina asi padesáti radikálů. Přepadení Spojené státy zaskočilo. Nebyly ani hned schopné zjistit skutečný počet obětí. Původně uváděly tři, ale pak se ukázalo, že mrtví jsou čtyři.

Další kontroverze vznikly, když při kondolenci americký prezident Donald Trump řekl jedné vdově, že její muž věděl, co čeho jde. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám