Hlavní obsah

Věděl, do čeho jde, nepáral se Trump s vdovou po padlém vojákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Demokratická kongresmanka Frederica Wilsonová zkritizovala v televizi CNN amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že se choval velmi netaktně k vdově po vojákovi La Davidu Johnsonovi, jenž padl v přestřelce v Nigeru. Trump podle ní vdově řekl, že voják věděl, co podepsal a do čeho jde.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tělo vojáka La Davida Johnsona bylo přepraveno do USAVideo: Reuters

 
Článek

„V zásadě řekl 'Dobrá, předpokládám, že věděl, do čeho se přihlásil, ale předpokládám, že to bolí',“ popsala část Trumpova telefonátu, kterou zaslechla, když vdovu doprovázela na letiště v Miami, kam dorazilo tělo s rakví. „Tohle řekl,“ dodala ve večerním pořadu CNN Tonight With Don Lemon.

Na dotaz, zda si je jistá, Wilsonová sdělila stanici WPLG: „Jo, řekl to. Víte, tohle se dá říct v rozhovoru, ale neměl byste to říkat truchlící vdově. Každý ví, že když jde do války, nemusel by se případně vrátit živý. Ale neměl byste na to upozorňovat truchlící vdovu. To je tak necitlivé.“

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Donald Trump při projevu o strategii v Afghánistánu a v boji s teroristy

Kongresmanka dodala, že doufá, že v jiných případech padlých vojáků Trump podobné poznámky nedělá: „Tohle zasáhne srdce každého. To nemůžete říkat. On je prezident Spojených států. Ten voják položil život za vlast. Pro naši společnost je to hrdina. Tohle je urážka pro všechny v Miami Gardens. A doufám, že to neřekl zbylým třem rodinám.“

CNN se obrátila na Bílý dům, ale ten se k případu odmítl vyjádřit: „Rozhovory prezidenta s rodinami amerických hrdinů, kteří položili nejvyšší oběť, jsou soukromé.“

Útok v Nigeru

Při potyčce v Nigeru padli 4. října čtyři američtí vojáci, které zasáhla palba asi padesáti radikálů, o nichž se Pentagon domnívá, že byli napojeni na Islámský stát. Pětadvacetiletý La David Johnson byl poslední identifikovanou obětí přepadu, jeho tělo vyzvedla nigerijská armáda o 48 hodin později.

Foto: Joe Penney, Reuters

Americký C-130 Hercules přistává v Nigeru

Skupina dvanácti amerických vojáků odjížděla ze setkání v nepancéřovaných pick-upech, když je začali ostřelovat z ručních zbraní, kulometů a granátometů. Pod palbou vyskákali, běželi se schovat a opětovali palbu, přičemž některé z útočníků zabili. Zatím není jasné, jak se Johnson oddělil od skupiny poradců, nikdo ale neviděl, že by byl zajat. Spojené státy původně uvedly, že oběti byly jen tři, ale při záchranné operaci, do které byli zapojeni nigerijští, francouzští a američtí vojáci, i letadla a vrtulníky, se ukázalo, že je mrtev.

Foto: Staff Sgt. Aaron J. Jenne, ČTK/AP

Američtí vojáci vynášejí rakev s jedním z padlých vojáků Dustinem Wright

V pondělí Trump prohlásil: „Cítím se kvůli tomu velmi špatně. Vždy se cítím špatně. Je to ten nejtěžší hovor. Musím zavolat (pozůstalým), když se tohle stane a vojáci jsou zabiti.“

Trump útočil na Obamu

Trump tvrdí, že na rozdíl od Barracka Obamy se osobně věnuje rodinám všech padlých. „Myslím, že jsem volal rodině každého padlého," řekl v úterý prezident. AP ale ve čtvrtek informovala o tom, že našla příbuzné nejméně dvou zabitých vojáků, kteří nedostali od Trumpa soustrastný dopis a ani jim prezident nezavolal. Třetí rodina kontaktovaná AP uvedla, že obdržela jen dopis.

S kritikou postupu svých předchůdců v záležitostech padlých vojáků přišel Trump v pondělí, když reagoval na otázku novinářů, proč veřejně nehovořil o zabití čtyř příslušníků amerických speciálních sil při přepadení v Nigeru před dvěma týdny. Šéf Bílého domu prohlásil, že rodinám padlých napsal osobní dopis a že jim plánuje zatelefonovat.

Někdejší Obamovi poradci na Trumpova slova reagovali s rozhořčením a upozornili, že Obama rodinám padlých psal dopisy, telefonoval a také se s nimi u různých příležitostí setkával. V novém rozhovoru s rozhlasovou stanicí Fox News Radio republikán Trump naznačil, že Obama v roce 2010 nezavolal nynějšímu personálnímu šéfovi Bílého domu generálovi Johnu Kellymu, když jeho syn Robert zahynul v Afghánistánu.

"Měli byste se zeptat generála Kellyho, zda mu Obama volal," řekl v úterý Trump. "Nevím, jaká byla Obamova strategie. Já píšu dopisy a také telefonuji," dodal s tím, že od lednového nástupu do funkce volá "v podstatě každému".

Generál podle amerických médií o smrti svého syna veřejně nemluví, neboť událost považuje za soukromou věc. CNN nicméně v návštěvnických záznamech Bílého domu zjistila, že Obama pozval Kellyho i s manželkou Karen u příležitosti Dne obětí války do své rezidence na snídani, kterou pravidelně pořádal pro rodiny vojáků, kteří padli v boji. Zda se Kellyovi snídaně zúčastnili, známo není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám