Hlavní obsah

Firma ve Fukušimě podváděla s ukazateli radiace, nechtěla přijít o zakázku

Tokio

Subdodavatelská firma Build-Up, která se podílela na likvidaci následků havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima, po zaměstnancích chtěla, aby své osobní dozimetry nosili v olověném obalu. Mělo to podle sobotního japonského tisku podhodnotit míru radiace, jíž byli tito zaměstnanci vystaveni.

Foto: Profimedia.cz

Technici v japonské jaderné elektrárně Fukušima

Článek

Společnost Build-Up se evidentně chtěla vyhnout potížím s vysokou radiací, která by jí znemožnila získat kontrakt ve Fukušimě. Její dělníci na místě havárie pracovali čtyři měsíce, mezi prosincem 2011 a letošním březnem. Měli za úkol izolovat hadice z úpravny vody.

Několik z nich tisku přiznalo, že jim v prosinci jejich nadřízený ukázal, že nosí svůj dozimetr v olověném pouzdru, a požádal je, aby to učinili také. Řekl jim, že jestliže tímto způsobem měření "neobejdou", dostanou se velmi rychle k povolené roční normě, která počítá s maximálním vystavením 50 milisievertů radiace. Někteří z dělníků odmítli své dozimetry zakrýt a dali výpověď.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci v útrobách zamořené Fukušimy

Záležitost začala vyšetřovat ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí.

Havárii Fukušimy způsobilo silné zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami, které zasáhly severovýchod Japonska loni v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

WHO: Radiace u Fukušimy je většinou v normálu

Rok po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima přetrvává v některých místech v okolí zdraví ohrožující radiační záření. Na většině území Japonska jsou...

Lidi od Fukušimy evakuovali do zamořené oblasti

Japonské úřady nezvládly po havárii v jaderné elektrárně Fukušima z minulého roku koordinovat záchranná opatření a evakuaci obyvatel z okolí Fukušimy. V úterý...

Výběr článků

Načítám