Hlavní obsah

Lidi od Fukušimy evakuovali do zamořené oblasti

Novinky, rei
Tokio

Japonské úřady nezvládly po havárii v jaderné elektrárně Fukušima z minulého roku koordinovat záchranná opatření a evakuaci obyvatel z okolí Fukušimy. V úterý to potvrdil ministr průmyslu Jukijo Edano s tím, že vláda některé lidi přesunula z jedné zamořené oblasti do druhé, i když měla k dispozici údaje o radiaci z amerického pozorovacího letounu.

Foto: Profimedia.cz

Okolí Fukušimy úřady uzavřely po havárii z loňského března.

Článek

„Je navýsost politováníhodné, že tyto informace nebyly ve vládě předány a řádně využity. Nemám slova, abych se dostatečně omluvil, zvláště obětem nehody,“ prohlásil Edano, který byl v době krize kolem Fukušimy vládním mluvčím.

Jeho úřad nově potvrdil, že japonské ministerstvo pro vědu a technologie i Agentura pro průmyslovou bezpečnost dostaly data z amerického pozorovacího letounu. Ten mezi 17. a 19. březnem loňského roku monitoroval situaci v okruhu 45 kilometrů kolem fukušimské elektrárny. Američané především zjistili, že na severozápad od Fukušimy, kam byla evakuována část obyvatel, byli lidé během osmi hodin vystaveni stejné míře radiace, jaká je přípustná za celý rok.

Zmíněné dva úřady sice data od Američanů dostaly, ale informace nepředaly úřadu premiéra, který evakuace řídil.

Vyšetřování se chýlí k závěru

Fukušimu na severovýchodě Japonska poškodilo silné zemětřesení a následná vlna tsunami. V důsledku tavení palivových tyčí v reaktorech a úniku radiace muselo okolí opustit na 160 000 lidí. Byla to nejhorší jaderná nehoda od výbuchu v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Události v Japonsku vyšetřují dvě komise - jedna vládní, druhá parlamentní. Očekává se, že vyšetřování brzy uzavřou. Edano v úterý nechtěl jejich závěry předjímat. Tokio nicméně plánuje zřízení nového jaderného regulačního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám