Hlavní obsah

Favoritem Bidena a Britů na šéfa NATO je končící premiér Nizozemska Rutte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident podporuje, aby se končící nizozemský premiér Mark Rutte stal nástupcem Jense Stoltenberga na pozici generálního tajemníka NATO. Zástupce Spojených států to uvedl krátce poté, co se shodně vyjádřilo i britské ministerstvo zahraničí.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Stoltenberg ze své pozice odstoupí v říjnu. Agentura Reuters píše, že jeho nástupce tak post převezme v klíčovou chvíli a bude mít na starost udržení podpory členů NATO pro drahou obranu Ukrajiny proti ruské invazi. Zároveň se bude snažit uhlídat jakoukoliv eskalaci, která by alianci zatáhla do přímé války s Ruskem.

Možné také je, že se nový šéf NATO bude muset vypořádat s návratem Donalda Trumpa do Oválné pracovny Bílého domu, pokud uspěje v listopadových volbách. O jeho odhodlání dodržet závazek chránit alianční spojence vládnou v poslední době pochyby kvůli vyjádřením, že by chránil jen ty státy, které řádně přispívají dvě procenta svého rozpočtu na obranu.

Rutte je momentálně považován za favorita na převzetí vůdčí pozice v NATO a svůj zájem o ni vyjádřil již loni. Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jde o vysoce respektovanou postavu napříč NATO, která je navíc řádně prověřená v otázkách obrany a bezpečnosti. Považuje jej tedy za někoho, kdo zajistí, že aliance zůstane silná a připravená na jakoukoliv potřebu své obrany.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočit na ruské území

Válka na Ukrajině

Šéfové NATO jsou schvalováni jednomyslně a jejich zvolení tak vyžaduje podporu nebo aspoň nevyjádření odporu od všech 31 členů. V době volby už by to mohlo i se Švédskem být 32 členů.

Rutte je nejdéle úřadujícím premiérem v nizozemských dějinách. Svůj odchod z nizozemské politiky nečekaně oznámil v červenci loňského roku. Prozatím ovšem zastává správcovskou roli, zatímco po listopadových volbách stále probíhají koaliční jednání.

Bývalý norský premiér Stoltenberg zastává pozici generálního tajemníka od roku 2014. Funkční období mu loni v červenci bylo prodlouženo už počtvrté, protože se členské státy rozhodly zkušeného vůdce ve funkci raději ponechat než se snažit dohodnout na jeho nástupci, zatímco na prahu aliance zuří válka na Ukrajině.

Podle diplomatů je Rutte v současnosti jediným oficiálním kandidátem na Stoltenbergův post. Estonská premiérka Kaja Kallasová a lotyšský ministr zahraničí Krišjānis Kariņš zájem o funkci naznačili, ale zatím nebyli formálně představeni jako kandidáti.

Jako Stoltenbergova možná nástupkyně byla zmiňována i dánská premiérka Mette Frederiksenová, ale ta kandidaturu ve čtvrtek vyloučila. Nechala se slyšet, že by post v případě nabídky odmítla

Fidesz chce hlasování poslanců o vstupu Švédska do NATO v pondělí

Evropa

.

Reklama

Výběr článků

Načítám