Hlavní obsah

Exprezident Tchajwanu skončil kvůli podezření z korupce za mřížemi

BBC, nka, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJPEJ

Bývalého tchajwanského prezidenta Čen Šuej-piena poslal soud ve středu do vazby. Čen, kterého policie zatkla v úterý, čelí obvinění ze zpronevěry zhruba půl miliónu dolarů, praní špinavých peněz a braní úplatků. Bývalý prezident veškerá obvinění odmítá a své zatčení vysvětluje tím, že je současnou administrativou pronásledován za své názory.

Foto: Stringer, Reuters

Bývalý prezident Čen po zatčení ukazuje novinářům pouta na rukou.

Článek

Podporuje totiž nezávislost Tchajwanu, což je podle něj solí v očích nynější pročínsky orientované vlády. Nyní čeká na formální obvinění ve věznici nedaleko tchajwanské metropole Tchajpeje.

Čenovo zatčení probíhalo dramaticky. Po několika hodinách strávených na policii se zadržený nechal odvézt do nemocnice s tvrzením, že jej policisté bili. Lékaři ho ale vzápětí poslali zpátky do cely. Cestou do kanceláře prokurátora pak Čen pozvedl ruce k nebi a teatrálně volal: „Politická perzekuce.“

Policie okolo vazební věznice zpřísnila bezpečnostní opatření. Obává se podobných demonstrací, které minulý týden provázely návštěvu vysokého čínského představitele na ostrově. Během nich vyšlo do ulic na 10 tisíc lidí, zraněno bylo přes sto policistů.

Problémy se zákonem měl i Čenův syn, který byl v roce 2006 odsouzen k sedmi letům odnětí svobody za zneužití důvěrných informací při obchodování na burze.

Tchajwan se od pevninské Číny odtrhl v roce 1949 po porážce čínských nacionalistů komunisty v občanské válce. Představitelé nacionalistického Kuomintangu se pak stáhli se svými příznivci na ostrov a dlouhá léta zaujímali místo Číny v mezinárodních organizacích. Komunistickou Říši středu mezinárodní společenství začalo uznávat až v sedmdesátých letech po jejím sblížení se Spojenými státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám