Hlavní obsah

Dítě australské senátorky bylo vykázáno ze sálu kvůli hlasování

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pláčem byla ve čtvrtek večer vykázána z jednání australského senátu dvouletá Kora, dcera senátorky Sarah Hanson-Youngová za stranu Zelených. Na příkaz předsedy horní komory Johna Hogga musela matka zůstat uvnitř kvůli hlasování. I přes zavřené dveře se senátem nesl dětský nářek.

Článek

Sarah Hanson-Youngová celou událost později popsala jako jednu z nejhorších v životě a zároveň odmítla, že by šlo o předem připravený trik, jak na sebe upozornit. Zdůraznila, že Koru s sebou brala na jednání senátu i dříve.

Vše se prý seběhlo náhle, když se chystala opustit jednání, ale zapomněla se odhlásit. Vzhledem k tomu, že mělo dojít na hlasování, předseda nařídil zavřít dveře a malou Koru odnést do předsálí. Děvčátko, které bylo do té chvíle klidné, se rozplakalo. 

V Austrálii se rozproudila živá diskuse, zda má parlament umožňovat zástupcům lidu, aby se mohli přímo na pracovišti starat o své děti. Na serveru news.com řada hlasů upozorňovala na to, že děti na pracoviště přece nepatří a ve většině firem by něco takového svým zaměstnancům netrpěli. Zelení mají pověst strany, která si připravuje efektní výstupy pro přilákání pozornosti.

Sama Hanson-Youngová nicméně později prohlásila, že chápe rozhodnutí předsedy senátu Johna Hogga, který postupoval podle pravidel, které Koru vnímají jako „cizí, nezvolenou osobu, která nesmí být přítomna hlasování“. Senátorka nicméně dala najevo své přesvědčení, že parlament se řídí zastaralými normami 19. století, které by se měly změnit. „Myslím, že to veřejnost vnímá,“ řekla senátorka, která byla zvolena za Zelené.

Senát se má celým incidentem znovu zabývat v pondělí.

Mluvčí opozice Pru Gowardové prohlásila pro stanici ABC, že senátorka mohla předpokládat, co se stane: „Když slíbíte malé holčičce, že může být s vámi a na poslední chvíli ji někdo vytrhne z náruče, nemůže se nikdo divit, že se rozpláče.“

V Austrálii nejde o první případ, kdy má členka parlamentu dítě. Demokratka Natasha Stott Despoja absolvovala své období v senátu s malým dítětem bez jakýchkoli incidentů. Avšak ještě v roce 2003 byla z jednání vykázána Kirstie Marshallová, která své dítě chtěla kojit z prsu přímo při jednání. Teprve po tomto incidentu bylo kojení povoleno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám