Hlavní obsah

Čínská ekonomika je efektivnější než americká, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu na moskevském investičním fóru „Rusko zve” řekl, že považuje čínskou ekonomiku na efektivnější než americkou.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Co se týká rozvoje čínského hospodářství, řekl Putin, že je téměř přesvědčen, že jde o „unikátní úkaz” a že má „velmi dobré výsledky“.

„Čínská ekonomika pracuje mnohem efektivněji než mnohé jiné velké světové ekonomiky,“ řekl Putin. „Myslím si, že právě toto vyvolává obavy našich amerických přátel a vysvětluje zavedení opatření proti Číně,“ dodal.

Putin s úzkostí věští exit zemí východní Evropy z EU

Evropa

Podle něj byla cla na Čínu uvalena právě z tohoto důvodu, a ne kvůli nerovnosti ve vzájemné obchodní bilanci.

Ruský prezident varoval, že budou pokračovat pokusy brzdit rozvoj Číny a Ruska, což je podle něj druh nekalé konkurence. O Spojených státech v této souvislosti řekl, že jejich záměrem „nejsou vyvážené ekonomické vztahy, ale hlavním strategickým cílem je omezit rozvoj Číny a Ruska“. Podle něj je to chyba a stejně to nezastaví vývoj světové ekonomiky.

Trump neodsouhlasil zrušení cel na čínské zboží

Ekonomika

Putin také uvedl, proč si myslí, že je čínská ekonomika tak úspěšná. Podle něj je to dáno stabilitou čínské ekonomiky, která těží „z unikátní symbiózy mezi centrálně plánovaným hospodářstvím a tržním hospodářstvím, kterou vytvořilo čínské vedení”.

„Něco takového na světě ještě nikdy nebylo,“ dodal Putin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám