Hlavní obsah

Čína zveřejnila podvrženou fotografii australského vojáka vraždícího dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Austrálie požaduje, aby se Čína omluvila za zveřejnění falešné fotky, na které australský voják drží nůž pod krkem afghánského dítěte. Příspěvek sdílel mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. Australský premiér Scott Morrison obrázek označil za „odporný“ a vyzval Čínu, aby se omluvila.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních dnech vyostřují. Falešný obrázek odkazoval na údajné válečné zločiny, kterých se měli dopustit australští vojáci. Podle vyšetřování australské obranné síly (angl. Australian Defence Force), by mělo být obžalováno minimálně 19 současných nebo bývalých vojáků.

Mluvčí Čao Li-ťien je známý svými kontroverzními výroky. V pondělí na svůj oficiální twitterový účet přidal fotku, na které australský voják drží u krku dítěte zakrvácený nůž. Dítě má v náručí jehně. Na první pohled je evidentní, že se jedná o podvrh.

Čínu pobouřila plánovaná vojenská spolupráce Japonska a Austrálie

Svět

Jak uvádí BBC, jde o narážku na spekulace, že australští vojáci v Afghánistánu podřezávali čtrnáctileté děti. Australská média ale upozorňují, že vyšetřování tato tvrzení nepodložila. „Jsem šokován vraždami afghánských civilistů a vězňů australskými vojáky. Takovéto činy silně odsuzujeme a voláme po zodpovědnosti,“ napsal Li-ťien. Twitter jeho příspěvek skryl.

Austrálie po sociální síti požaduje, aby příspěvek kompletně smazala. Podle premiéra Scotta Morrisona jde o šíření dezinformace. Li-ťienovo chování označil za „odporné, velmi urážející a naprosto ostudné“. „Čínská vláda by se za tento příspěvek měla stydět. Ve světě tímto velmi klesá,“ napsal Morrison.

Řekli, že se má čínská vláda stydět, ale byli to australští vojáci, kteří se dopustili tak surových zločinů.
Čínské ministerstvo zahraničí

Čínské ministerstvo zahraničí vzápětí uvedlo, že se omlouvat nehodlá. V prohlášení naopak vyzvalo Austrálii, aby se omluvila afghánskému lidu a „zapřísahala se, že už takové zločiny neprovede”.

Předseda australské vlády ujistil, že úřady zahájily transparentní proces, který všechny údajné válečné zločiny řádně vyšetří. Morrison přiznal, že s Čínou nemá dobré vztahy, které by se ale podle jeho slov „takto neměly řešit”.

Z čeho jsou vojáci nařčeni

Australská armáda před čtyřmi lety zahájila vyšetřování postupu svých vojáků v Afghánistánu z let 2005 až 2016 poté, co se v médiích objevila obvinění ze zabíjení neozbrojených afghánských mužů a dětí.

Zpráva z vyšetřování ukázala, že 25 příslušníků speciálních jednotek se ve 23 různých případech přímo či nepřímo podílelo na zabití vězňů, zemědělců nebo jiných civilistů. S dalšími dvěma lidmi krutě zacházeli.

Australským vojákům hrozí propuštění kvůli vraždám v Afghánistánu

Svět

Většinu Afghánců australští vojáci připravili o život v zajetí, kdy byli tito lidé chráněni na základě mezinárodního práva. Nešlo o situace, které by se daly označit za bojové. Podle BBC šlo o praktiku, kdy měli takto nováčci dosáhnout svého prvního „zářezu“. Zabíjení začalo v roce 2009 a nejvíce incidentů pochází z let 2012 a 2013.

„Jménem australských obranných sil se upřímně a bezvýhradně omlouvám Afgháncům za jakékoliv přečiny spáchané australskými vojáky," citovala britská BBC Campbella na svých internetových stránkách.

Aby vám ty oči někdo nevypíchl, varuje Čína zahraniční rozvědky

Svět

Podle mluvčího čínské diplomacie vyšetřování potvrzuje „pokrytectví lidských práv a svobod, po kterých západní země pořád volají“.

Reklama

Výběr článků

Načítám