Hlavní obsah

Čína zostřila cenzuru na maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína uplatnila nejvyšší stupeň cenzury v rámci „krizové reakce“ na protesty proti bezprecedentním karanténním opatřením souvisejícím s politikou nulové tolerance covidu-19. Zatímco v ulicích byli policisté, další experti se zabývali vyřazováním VPN a dalšími metodami cenzury na internetu. Plyne to z uniklých nařízení, napsal v pátek list The Guardian.

Foto: ČTK/AP

Zásah proti demonstrantovi v Šanghaji

Článek

Uniklé zprávy o nařízeních se objevily na twitterovém účtu zaměřeném na sdílení informací souvisejících s protesty. Plyne z nich zejména obava, že mezi lidmi vzrůstá zájem, jak obejít tzv. Velký čínský firewall.

Zprávy o demonstracích byly cenzurovány, ale sami demonstranti i další občasné v tomto týdnu hojně používali VPN, aby se dostali k mimočínským zpravodajským zdrojům a sociálním sítím, které jsou v Číně zakázané. Nařízení do angličtiny přeložil web China Digital Times, který sídlí v USA a věnuje se cenzuře v Čínské lidové republice. Podle něj nařízení vydala správa pro kyberprostor a označila ho za „úroveň jedna krizové reakce na internetu, nejvyšší úroveň spravování obsahu“.

Správcům sítí bylo nařízeno, aby posílili kontrolu obsahu a rychle identifikovali, řešili a hlásili informace o „off-line narušeních“ a „nedávných významných událostech v různých provinciích“. Trasovali se také demonstranti, kteří byli pak vyslýcháni.

KOMENTÁŘ: Si v problémech – Alex Švamberk

Komentáře
Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Čínští policisté čelí v neděli v Pekingu demonstrantům.

V textu stojí, že „incident z 24. listopadu vyvolal projevy různých křivd“. Eufemismem „incident“ se míní tragický požár v domě v Urumči, kde uhořelo deset lidí, protože se kvůli karanténě nemohli dostat ven.

V textu dále stojí: „V Šanghaji se objevila podvratná politická hesla, středoškoláci a vysokoškoláci pořádali demonstrativní politická shromáždění, přibylo pomluv zahraničních médií a různé webové stránky posílily kontrolu obsahu.“

Správci byli upozorněni, že se mají soustředit hlavně na klíčová riziková data, jako je týden od požáru v Urumči, Světový den lidských práv připadající na 10. prosinec či den boje proti korupci. Nařídil internetovým obchodům, aby „vyčistili“ dostupnost výrobků a aplikací umožňujících obcházet cenzuru „škodlivého obsahu“, jako jsou VPN a routery obcházející firewall.

Cenzurovány byly i narážky na prezidenta a odkazy na memy spojené se Si Ťin-pchingem.

V rámci upravené „dynamické politiky nulové tolerance covidu“ se zároveň poprvé veřejně probíralo, že varianta omikron je méně nebezpečná než předchozí kmeny koronaviru SARS-Cov-2.

Čína mírní slova o koronaviru a uvolňuje restrikce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám