Hlavní obsah

Izrael uzavřel dohodu s Katarem o dodávkách léků pro rukojmí v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael uzavřel dohodu s Katarem, která umožní dodávat léky rukojmím zadržovaným teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. S odkazem na izraelského úředníka o tom informuje list The Times of Israel (TOI).

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní unesených teroristickým hnutím Hamás demonstrují za jejich propuštění (ilustrační foto)

Článek

Podle izraelského listu by k předání léků mělo dojít v následujících dnech. Jednání přitom měla být složitá, protože Hamás nechce, aby předání léků rukojmím vedlo k tomu, že Izrael zjistí, kde přesně jsou rukojmí drženi.

Seznam léků bude obsahovat ty, které lékaři rukojmích budou považovat za „životně důležité“. Mezi nimi mají být například léky pro osoby s chronickými chorobami, srdečními chorobami, vysokým krevním tlakem a astmatem, píše TOI.

Izraelský úředník uvedl, že Izrael se dodávku léků snažil vyjednat už v říjnu. Hamás to ale do tohoto týdne odmítal s tím, že měl ustoupit až pod zvýšeným tlakem Kataru.

Kataru a Spojeným státům americkým se koncem listopadu podařilo vyjednat i několikadenní příměří mezi Izraelem a Hamásem. Během něho došlo k propuštění 105 rukojmích, většinou výměnou za palestinské vězně. Přes 130 unesených však zůstává už přes tři měsíce zadržováno v Pásmu Gazy, někteří z nich jsou zřejmě po smrti.

Izrael se bojí, že Hamás zkusí propašovat rukojmí z Gazy. Jeho agenti v cizině jsou ve střehu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám