Hlavní obsah

Čína postupuje podle plánu, do roku 2027 bude připravená napadnout Tchaj-wan, varují USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se drží svých ambic napadnout do roku 2027 Tchaj-wan, prohlásil šéf amerického indopacifického velitelství John Aquilino. Argumentoval při tom tím, že Peking navzdory ekonomickým problémům zvyšuje náklady na obranu.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Aquilino uvedl, že za tři roky, co je ve funkci, zařadila Čínská lidová osvobozenecká armáda (ČLOA) do služby více než 400 stíhacích letounů a více než dvacítku velkých válečných lodí. Od roku 2020 také zdvojnásobila svůj inventář balistických a řízených střel. „Vše nasvědčuje tomu, že ČLOA splní směrnici prezidenta Si Ťin-pchinga a bude připravena napadnout do roku 2027 Tchaj-wan,“ prohlásil Aquilino, na něhož odkazuje agentura Bloomberg.

„Činnost ČLOA naznačuje jejich schopnost splnit prezidentův preferovaný časový plán sjednocení Tchaj-wanu s pevninskou Čínou silou, pokud k tomu bude vydán pokyn,“ dodal k údajným plánům na útok, na které už před rokem s odkazem na Američany upozorňoval tchajwanský ministr zahraničí.

Podle velitele Indopacifického velitelství čínská armáda rovněž nacvičuje různé úkoly spojené s operacemi proti Tchaj-wanu, jako je například simulace obklíčení s námořní a leteckou blokádou.

Tchaj-wan hlásí první větší čínskou vojenskou aktivitu kolem ostrova od voleb

Svět

Neeskalujte napětí, ohrazuje se Peking

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien ve čtvrtek prohlásil, že Tchaj-wan je vnitřní záležitostí Číny, a obvinil Washington z vyvolávání rozkolu v asijsko-pacifickém regionu.

„Někteří lidé v USA se snaží vystupňovat příběh o hrozbě ze strany Číny, aby eskalovali napětí v průlivu a vyvolali konfrontaci. Jsme rozhodně proti tomu,“ řekl novinářům během pravidelného tiskového brífinku v Pekingu.

Agentura Bloomberg v souvislosti s tím podotkla, že čínský rozpočet na obranu je stále mnohem nižší než rozpočet USA. Americký prezident Joe Biden tento měsíc navrhl rozpočet Pentagonu na fiskální rok 2025 ve výši 850 miliard dolarů (asi 20 bilionů korun). Ten zahrnuje 500 milionů dolarů (přes 11,6 miliardy korun) na doplnění zbraní, které by byly poskytnuty Tchaj-wanu v rámci „první žádosti o financování“, jejímž cílem je „řešit agresi v regionu a zajistit trvalou podporu našim (americkým) spojencům“.

Návrh čínského obranného rozpočtu počítá s 1,67 bilionu jüanů (5,38 bilionu korun), uvedla začátkem března agentura Reuters. Oproti předchozímu roku chce Čína letos zvýšit výdaje na obranu o 7,2 procenta.

Znepokojivé partnerství s Ruskem

Čína se svými bezprecedentními výdaji na obranu představuje pro Američany výzvu. „ČLOA nasazuje moderní systémy, jako jsou hypersonické zbraně a stíhačky páté generace. S námořnictvem o 340 lodích, které zahrnuje novou letadlovou loď a ponorky s jadernými balistickými střelami, může promítnout svoji sílu i do Tichomoří,“ uvedl předseda výboru pro ozbrojené složky Sněmovny reprezentantů Mike Rogers.

Znepokojivé je pro USA také partnerství Číny s Ruskem, protože Čína poskytla ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ekonomickou a bezpečnostní pomoc při invazi na Ukrajinu, upozornil Rogers.

Podle Bloombergu je partnerství Číny s Ruskem reakcí na spojenectví USA v tichomořském regionu i mimo něj. Čína zároveň bedlivě sleduje dění na Ukrajině a učí se z chyb Ruska, které po více než dvou letech od zahájení invaze kontroluje zhruba pětinu ukrajinského území.

Sjednocení s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, uvedla Čína po tamních volbách

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám