Hlavní obsah

Čína poslala špionážní balony do celého světa, varují USA

• Aktualizováno

Čína má celou flotilu špionážních balonů různých typů a velikostí. Rozmístila je po celém světě, zpozorovány byly na pěti kontinentech, uvedl Bílý dům. Američané už o tom ve středu informovali spojence. Japonsko ve čtvrtek oznámilo, že jeden se pohyboval nad jeho územím. Detekovány byly i nad Evropou.

USA sestřelily čínský balon nad AtlantikemVideo: TRAVIS HUFFSTETLER, LEX MOORE, AP

 
Článek

„Nejsme v tom sami,“ uvedl ke špionážním balonům z Číny americký ministr zahraničí Antony Blinken: „Už jsme sdíleli tuto informaci s desítkami zemí po celém světě jak z Washingtonou, tak přes naše ambasády. Děláme to proto, že USA nejsou jediným terčem tohoto rozsáhlého programu, který porušuje suverenitu zemí na pěti kontinentech.“

Ve čtvrtek Japonsko oznámilo, že byly potvrzeny přelety podezřelých balonů nad jeho územím. Jeden se pohyboval nad vodami i jihovýchodní částí ostrova Kjúšú v roce 2022, uvedl mluvčí japonské vlády Hirokazu Macuno: „Budeme pokračovat v monitorování situace v našem nejvyšším zájmu.“

Američané na riziko čínských špionážních balonů upozorňují v souvislosti s jedním, který několik dní sledovali nad Montanou a nakonec ho v sobotu sestřelili nad oceánem.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder minulý týden uvedl, že balon se pohybuje ve výrazně větší výšce, než v jaké funguje komerční doprava, a nepředstavuje hrozbu ani pro lidi na zemi. Uvedl také, že USA podnikly kroky, které stroji zabrání shromažďovat citlivé informace. nyní dodal, že FBI a Námořní vyšetřovací služba spolupracují na popisu a průzkumu sestřeleného balonu a předávají jeho části na pevninu k dalšímu zkoumání.

Ryder sdělil, že USA už mají způsob, jak zpozorovat blížící se balony. Poslední, nakonec sestřelený se blížil pře Aleutské ostrovy na severu Pacifiku. „Když se podíváte na rozsah tohoto programu, skutečnost, že nyní víme, že tyto balony byly spatřeny nad nejméně pěti kontinenty a oblastmi, jako je Latinská Amerika, Jižní Amerika, jihovýchodní Asie, východní Asie a Evropa, demonstruje to, proč je pro ministerstvo obrany Čína rostoucím problémem.“ řekl Ryder. Neuvedl však země, nad nimiž tyto balony létaly.

Aféry s balonem stály místo šéfa čínských meteorologů

Amerika

Ve středu Pentagon uvedl, že americká vláda si je vědoma čtyř přeletů čínských balonů americkým územím. Neposkytl ale žádné bližší informace o trase balonů ani zda šlo o vojenské objekty, nad nimiž přelétaly, uvedla agentura Reuters.

V roce 2019 podle CNN jeden čínský balon minul Havaj a létal nad Floridou, když oblétával zemi.

Nejmenovaní američtí představitelé deníku The New York Times (NYT) sdělili, že špionážní balony mají oproti družicím obíhajícím kolem Země v pravidelných intervalech jisté výhody. Létají blíže k Zemi a jejich trasa ovlivňovaná větrem není tak předvídatelná jako oběžné dráhy satelitů.

Mohou se také vyhýbat radarům a vznášet se nad zájmovými oblastmi, zatímco satelity jsou zpravidla v neustálém pohybu. I jednoduché kamery na balonech mohou pořizovat jasnější snímky než kamery na orbitálních družicích. Další sledovací zařízení mohou zachytit signály, na které běžné družice nedosáhnou.

Americké námořnictvo zveřejnilo snímky z vyzvednutí části čínského balonu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám