Hlavní obsah

Americké námořnictvo zveřejnilo snímky z vyzvednutí části čínského balonu

Americké námořnictvo zveřejnilo snímky z vyzvednutí částí sestřeleného čínského balonu, který podle Washingtonu sloužil ke špionážním účelům. Jeho sestřelení u pobřeží Jižní Karolíny o víkendu nařídil americký prezident Joe Biden.

Foto: Facebook U.S. Fleet Forces Command

Americké námořnictvo zveřejnilo snímky vyzvednutí čínského balonu.

Článek

Snímky byly pořízeny v neděli, tedy den poté, co balon, který podle amerických představitelů měřil zhruba 60 metrů a nesl velmi objemný náklad, sestřelil americký stíhací letoun.

Čína tvrdí, že balon, jenž byl spatřen minulou středu nad Montanou, byl civilním objektem používaným k účelům meteorologického výzkumu. Podle amerického ministra obrany Lloyda Austina se ale Čína pomocí balonu snažila sledovat strategicky významné objekty na území USA. Balon se podle dřívějšího sdělení Pentagonu pohyboval mimo jiné nad Malmstromovou leteckou základnou v Montaně, jednou ze tří v USA, kde se nacházejí strategické rakety.

Velitelství amerického námořnictva zveřejnilo na své facebookové stránce několik fotografií, na nichž jsou vidět velké kusy balonu, které jsou vytahovány na loď. V příspěvku se uvádí, že námořníci, kteří trosky v neděli vyzvedávali, jsou členy týmu specializovaného na výbušniny. Odborníci tvrdí, že trosky balonu by mohly Spojeným státům poskytnout cenné informace o čínských sledovacích technologiích, včetně způsobu přenosu dat.

Podle úterního sdělení představitelů Pentagonu Čína po sestřelení balonu odmítla americkou žádost o telefonát mezi Austinem a jeho čínským protějškem.

Aféry s balonem stály místo šéfa čínských meteorologů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám