Hlavní obsah

Aféry s balonem stály místo šéfa čínských meteorologů

Právo, zr

Čuanga Kuo-tchaje, vedoucího meteorologické služby ČLR, nadřízení podle listu The Daily Telegraph odvolali z funkce uprostřed aféry s čínským balonem, který USA označují za špionážní a Peking za meteorologický. List tvrdí, že Čína se tak snaží vyřešit incident, který vedl k odkladu návštěvy šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena v Číně.

Foto: Chase Doak, AP

Čínský balon, který USA označují za špionážní.

Článek

Podle Sky News přeletěly čínské balony nad Texasem a Floridou za vlády Donalda Trumpa.

„Vládní sledovací balony ČLR krátce přeletěly kontinentální území USA nejméně třikrát během předchozí administrativy a jednou na začátku této administrativy, ale nikdy ne tak dlouho,“ řekl vysoký činitel Pentagonu. Trump jeho slova popřel. Podle amerických úřadů se před čtyřmi měsíci zřítil u pobřeží Havaje do Tichého oceánu jiný čínský balon.

Britský list The Guardian napsal s odvoláním na dokumenty americké Federální komise pro komunikace, že armáda USA provádí rozsáhlé pokusy se sledováním pomocí výškových balonů v šesti státech amerického Středozápadu. Ty mají poskytovat trvalý sledovací systém k vyhledávání a odvrácení obchodu s narkotiky a hrozeb pro národní bezpečnost.

USA sestřelily čínský špionážní balon

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám