Hlavní obsah

Čína od nároků na sporné ostrovy neustoupí, USA navzdory

Peking/Washington

Čína má nezpochybnitelnou svrchovanost nad spornými ostrovy v Jihočínském moři, o něž se pře několik států. Čínské ministerstvo zahraničí těmito slovy v úterý reagovalo na vyjádření mluvčího Bílého domu Johna Spicera, který prohlásil, že Spojené státy budou bránit „mezinárodní vody“ na strategických lodních cestách, které vedou právě přes Jihočínské moře.

Foto: Reuters

Archivní fotografie čínských aktivit na útesu Subi v oblasti Spratlyho ostrovů

Článek

„Suverenita Číny nad ostrovy v Jihočínském moři a přilehlými vodami je neoddiskutovatelná,” prohlásila na pravidelné úterní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing a dodala: „Čína je odhodlána bránit svá práva a zájmy.”

Mluvčí hájila postup Číny, která tam buduje umělé ostrovy a na nich vojenské základny, aby podpořila své nároky: „Naše akce v Jihočínském moři jsou odůvodněné a spravedlivé. Bez ohledu na změny, které se dějí v jiných zemích, co říkají nebo co chtějí dělat, čínské odhodlání chránit svou suverenitu a námořní práva v Jihočínském moři se nezmění.“

Foto: Carlos Barria, Reuters

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer

Chua zdůraznila, že v oblasti bude panovat volnost plavby. Na USA se obořila, že se pletou do věcí, které se jich netýkají: „Spojené státy nejsou součástí sporů o Jihočínské moře. Vyzýváme USA, aby respektovaly fakta a mluvily a jednaly opatrně, aby nepoškodily mír a stabilitu v Jihočínském moři.“ Zdůraznila, že Čína vede ”mírová jednání se zainteresovanými zeměmi regionu”.

Mluvčí hájil výroky budoucího ministra zahraničí

K problematice se vyjádřil v pondělí mluvčího Bílého domu Sean Spicer, když reagoval na dotaz, zde Donald Trump souhlasí s výroky Rexe Tillersona nominovaného na post ministra zahraničí, který 11. ledna prohlásil, že by se neměl Číně umožnit přístup na ostrovy, které tam buduje.

Spicer odpověděl: „Spojené státy vás ubezpečují, že tam budeme chránit naše zájmy. Pokud tyto ostrovy ve skutečnosti jsou v mezinárodních vodách a nejsou součástí Číny, pak budeme chránit mezinárodní vody před územními nároky cizích států.”

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Peking po druhé světové válce ještě za vlády Čankajška vznesl nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře. V posledních letech se nároky snaží uplatňovat navzdory tomu, že na sporné oblasti si vznášejí nároky další země v oblasti - Malajsie, Vietnam, Filipíny, Tchaj-wan a Brunej. Čínský nárok na Scarborougské mělčiny zamítl mezinárodní soud, na který se obrátila Manila.

Na Tillersonův výrok, že USA by měly zabránit Pekingu v přístupu na nově vytvořené ostrovy, čínská média odpověděla, že tyto snahy by vedly k ”ničivému střetu”. [celá zpráva]

Trump vyostřuje situaci

Expertka na Jihočínské moře ze Střediska pro novou americkou bezpečnost Mira Rapp-Hooperová označila Tillersonovy výroky za nehorázné: „Blokáda je válečným aktem.“

Foto: © Joshua Roberts / Reuters, Reuters

Šéf firmy ExxonMobil Rex Tillerson

Předchozí americká vláda Baracka Obamy do sporů asijských zemí o Jihočínské moře nevstupovala, opakovaně ale prosazovala zachování svobody plavby a přeletů v oblasti. Loni USA do oblasti vyslaly bombardéry B-52 a také torpédoborec.

Naopak expert z Trumpovy docela blízké konzervativní nadace Heritage Dean Cheng podotkl, že Spicerovo vyjádření ukazuje, jak je otázka Jihočínského moře pro Trumpovu vládu důležitá. Vyzdvihl, že ani Spicer, ani Tillerson neřekli, jaká opatření by použili, a uvedl, že vedle vojenských může jít i o ekonomická.

Trump už zpochybnil i stávající politiku jedné Číny, podle které je Tchaj-wan stále součástí ČLR. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám