Hlavní obsah

Trump je v zahraniční politice zelenáč, soudí čínský tisk

Peking

Víkendový telefonát Donalda Trumpa s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen svědčí o nezkušenosti Trumpa a jeho týmu v zahraniční politice. Napsal to v pondělí oficiální čínský list China Daily v reakci na první kontakt tohoto druhu mezi Spojenými státy a Tchaj-wanem od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s ostrovní zemí.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Nově zvolený americký prezident Donald Trump telefonoval tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen.

Článek

Čínská média se přitom snažila Trumpa spíš omlouvat a vyzývala naopak k potrestání Tchaj-wanu. „Byla by chyba, kdyby Cchaj a její strana přikládaly tomuto telefonátu přílišný význam. Její snahy se nakonec obrátí proti ní,“ předvídá zmíněný list.

„Trump možná dělá tento rozruch proto, že se snaží získat jisté výhody… Měli bychom vyslat Trumpovi vzkaz potrestáním tchajwanské vlády, například posílením vojenských pozic namířených proti ostrovu,“ dodal v úvodníku další vládní čínský list The Global Times.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země Peking nabádá, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Kritika rozpínavosti v Jihočínském moři

Trump svůj telefonát na Twitteru v sérii komentářů obhajoval a Čínu ostře kritizoval především za její měnovou politiku a rozpínavost v Jihočínském moři. „Ptala se nás snad Čína, zda je v pořádku devalvovat měnu, což snižuje konkurenceschopnost našich firem, uvalovat na naše výrobky dovážené do Číny vysoká cla či stavět obří vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím, že ne!“ napsal magnát mimo jiné. [celá zpráva]

„Trump má nulové diplomatické zkušenosti a neuvědomuje si, jaké by mohlo mít otřesení čínsko-amerických vztahů následky. Je jisté, že nechce zúčtovat s Čínou, nic takového ani nesliboval svým voličům. Jde jen o sondáž terénu,“ dodal The Global Times.

Sleduje své obchodní zájmy?

Britský deník The Guardian ale mezitím v pondělí upozornil na další možné souvislosti telefonátu – v září někdo jménem Trump Organization sondoval na Tchaj-wanu developerský projekt.

Jistá dáma přicestovala za starostkou Tchao-jüanu, která se účastní projektu Aerotropolis, což je plán renovace největšího tchajwanského letiště. Tlumočila Trumpovy plány investovat do místních hotelů a dalších projektů, sdělil účastník jednání, který si nepřál být jmenován.

Trumpova emisarka, jež se představila pouze jako paní Čchen, mluvila plynně čínsky a anglicky a asi dvacet minut jednala s představiteli radnice na předměstí Tchaj-peje. Od té doby se už tchajwanské straně neozvala, dodal Guardian, podle něhož může jít o signál dalšího střetu zájmů mezi Trumpovými byznysovými plány a americkou zahraniční politikou.

Reklama

Související články

Trump se ostře obul do Číny

Nastávající americký prezident Donald Trump podruhé za tři dny popudil Čínu. Poté, co v pátek narušil tradici a telefonoval si s Tchaj-wanem, vypustil v neděli...

Výběr článků

Načítám