Hlavní obsah

Čína obnovila v ujgurském Urumči zákaz vycházení, obyvatelé prchají

Novinky, rei
Urumči
Aktualizováno

Čínské úřady nařídily mešitám ve městě Urumči, aby zůstaly pro páteční modlitby uzavřené. Opatření má zabránit šíření dalších násilností, které hlavní město ujgurského autonomního regionu Sin-ťiang sužují od neděle. Ve městě byl opět vyhlášen noční zákaz vycházení. Urumči opouštějí ve strachu z dalších nepokojů tisíce lidí - Ujgurů i etnických Číňanů.

Foto: Nir Elias, Reuters

Článek

V ulicích Urumči zůstávají stovky čínských vojáků, zatímco tisíce lidí podle agentury AFP z města prchají. Agentura informovala o asi 10 000 obyvatelích, jak Ujgurech, tak etnických Číňanech. Z Urumči byly vypraveny posilové spoje, protože autobusy byl zcela přeplněné. Předčasně odjíždějí i studenti.

Ve městě byl v pátek po dvoudenní pauze opět vyhlášen noční zákaz vycházení. 

Podle serveru BBC ale dvě mešity navzdory zákazu v pátek otevřely brány. "Rozhodli jsme se otevřít mešitu, protože před ní stálo tolik lidí. Nepřáli jsme si si žádný incident," uvedl policista před Bílou mešitou.

Ve městě se v neděli strhla pouliční válka po protestech proti zabití dvou Ujgurů v továrně na jihu Číny na základě fámy na internetu. Příslušníci obou etnik si v Urumči vzájemně vypalovali domy a obchody a z obou táborů přišly neověřené zprávy o uřezaných hlavách.

Nepokoje si vyžádaly nejméně 156 mrtvých a přes 1000 zraněných. Podle ujgurské opozice v exilu je ale počet obětí mnohem vyšší. Policie zatkla přes 1400 lidí.

Foto: David Gray, Reuters

Policie v Urumči

Ve čtvrtek Čína oznámila, že má dost důkazů o tom, že někteří, kdo se na násilnostech podíleli, byli vycvičeni cizími teroristickými skupinami včetně al-Kajdy. Peking už předtím varoval, že každý násilník bude popraven.

Západní Čína je oproti východnímu pobřeží velmi chudá a v regionu Sin-ťiang tíživá sociální situaci komplikuje napětí mezi Ujgury a Chany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám