Hlavní obsah

Mrtvých v Číně je podle opozice 800, studentům řezali hlavy

Novinky, Tomáš Reiner
Mnichov/Řím

Vůdce ujgurského exilu Dolkun Isa ve středu uvedl, že protesty v autonomním regionu Sin-ťiang si vyžádaly až 800 mrtvých. Vyplývá to podle něj z výpovědí svědků, s nimiž hovořil po telefonu. Uvedla to agentura DPA.

Foto: Nir Elias, Reuters

Policisté v ulicích Urumči

Článek

Generální tajemník Světového kongresu Ujgurů řekl, že počet obětí se těžko upřesňuje. Prý jich je 600 až 800. Spoustu Ujgurů podle něj zabili etničtí Číňané. Na lékařské fakultě univerzity v Urumči čtyřem studentům uřezali hlavy, doplnil. Na 150 lidí podle Isy zabili jen v továrně na výrobu traktorů.

Podle čínských úřadů si protesty v neděli a pondělí vyžádaly 156 obětí a 1080 zraněných. Pouliční válku Ujgurů s policisty spustilo lynčování dvou Ujgurů na jihu Číny na základě fámy na internetu. Ujgurové v hlavním městě oblasti Urumči požadovali vyšetření smrti zabité dvojice. Protest se však zvrhl v násilí.  [celá zpráva]

Situaci v Sin-ťiangu zkomplikovaly násilnosti ze strany etnika Chanů, které tvoří drtivou většinu obyvatelstva Číny. [celá zpráva]

Prezident zrušil účast na summitu G8

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v důsledku přetrvávající krize v ujgurském regionu ve středu odvolal svou účast na konferenci zemí G8 v italské Aquile, napsal server China Daily. Provinční představitelé mezitím slíbili popravit každého, kdo v uplynulých hodinách v ulicích vraždil.

Současné protesty jsou nejsilnějšími od studentských prodemokratických nepokojů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989. Ty tehdy potlačila armáda, přičemž zemřelo několik stovek lidí. Přesné číslo Čína nikdy nezveřejnila a téma 20 let starých událostí je v zemi tabu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám