Hlavní obsah

Čína není žádný upřímný zprostředkovatel míru, míní Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy bryskně odmítly čínský návrh na mírové řešení ukrajinské krize, který počítal především s příměřím, a až pak se měly řešit další otázky. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Neda Pricea je Čína „cokoli jiného než upřímný zprostředkovatel“ míru.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ukrajinský voják u raketometu BM-21 Grad

Článek

„ČLR říká světu, že v základě nezaujímá postoj, ale spíše se snaží vykreslit se jako upřímný zprostředkovatel, ve slovech i skutcích je ČLR cokoli jiného, jen ne upřímný zprostředkovatel,“ řekl Price.

Zdůvodnil to tím, že Čína „zcela jasně“ stojí na straně Moskvy, i když se „snaží zachovat zdání neutrality“. Zmínil, že Peking Rusku poskytuje „diplomatickou, politickou, ekonomickou i slovní podporu včetně papouškování nebezpečné ruské propagandy, nebezpečných lží a dezinformací“.

Price doufá, že Čína využije svého vlivu na Moskvu, který má, „konstruktivním způsobem“.

Čína zveřejnila minulý týden dvanáctibodový plán na ukončení války na Ukrajině. Ten sice mluvil o garancích bezpečnosti pro Ukrajinu, která by měla zůstat mimo vojenské pakty, i o garanci územní celistvosti, aniž by však uvedl v jakých hranicích.

Rusko plán přivítalo jako dosud nejlepší, ovšem dodalo, že Kyjev musí akceptovat situaci na frontě, což znamená vzdát se aktuálně okupovaných území.

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Kyjev odmítl Čínou navrhované příměří. Některé body ale smysl dávají, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám