Hlavní obsah

Čeští vědci zůstanou v Indii ve vazbě, mohli by prý utéct

– KALKATA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, aš, fal

Soud v indickém Dárdžilingu v pondělí odmítl propustit z vězení na kauci české vědce Emila Kučeru a Petra Šváchu, kteří měli v přírodním parku sbírat vzácný hmyz. Podle listu Times of India má ministerstvo lesů v Kalkatě přesvědčivé důkazy, že čeští entomologové chtěli obchodovat s vzácnými druhy hmyzu. Zadrženi byli, když sbírali jeho larvy.

Článek

Podle České televize se indický soud obává, že by zadržení muži mohli ze země odjet. Záruka českého velvyslance nestačila.

Právo o zamítnutí propustit oba na kauci informovala přítelkyně Emila Kučery Iva Trpáková. „Za dva dny prý mohou o propuštění na kauci požádat znovu,“ sdělila Trpáková. Zdůraznila, že to je pro ní velké zklamání.

Člen České entomologické společnosti Vladislav Malý je přesvědčen, že oba vědci se dostali v Indii do politické hry, která může vyústit až v exemplární potrestání obou českých vědců. Malý se ohradil i proti údajným důkazům v neprospěch entomologů.

Chytali prý hmyz ve vesnicích

„Vše je postavené na lžích. Oba nesbírali hmyz v národním parku. Chytali ho ve vesnicích a na cestách. Jejich výslech v době zadržení trval do půlnoci a poté jim dali k podepsání dvacet čistých papírů, které bohužel podepsali,“ uvedl ještě Malý.

Indický list The Times of India přinesl informaci o tom, že oba Češi by mohli být členy pašeráckého gangu, která se zabývá nelegálním prodejem hmyzu. Za nesmysl to označil Jan Šula, ředitel Entolomogického ústavu v Českých Budějovicích, kde je Švácha od roku 1985 zaměstnán.

"Kolegu Šváchu znám již více než 20 let. Je to čestný a pravdomluvný člověk, který věnuje veškerý čas vědě. Je zajištěný finančně, nepotřebuje žádné peníze. Proto odmítám veškeré informace, které hovoří o tom, že by byl členem nějaké pašeráckého gangu. Celé to je nesmysl,“ sdělil v pondělí Právu Šula.

Dvaapadesátiletý Kučera a jednapadesátiletý Švácha byli koncem června zadrženi poblíž národního parku Singalila u Dárdžilingu ve svazovém státě Bangla, protože neměli oficiální povolení ke sběru hmyzu. Měli u sebe více než padesát druhů larev motýlů a dalších vzácných druhů hmyzu.

"Získali jsme kopie materiálů, které si stáhli z internetu, které jasně odhalují jejich záměry. Jeden z nich dokonce na internetových stránkách tvrdil, že mají vzácné druhy na prodej," uvedl Utpal Nag z místního ministerstva lesů.

"Švácha a Kučera říkali, že české zákony netrestají sbírání hmyzu v lese, což není pravda," uvedl Nag, podle něhož české velvyslanectví jeho úřadu potvrdilo, že sběr hmyzu v České republice také není povolen.

Lesní úřad v Dárdžilingu má i mapy národního parku Singalila, které entomologové měli. "Ukazují oblasti, kde sbírali motýly. Měli také kufr plný nástrojů na odchyt hmyzu, což dokazuje, že přijeli dobře připraveni. I když s sebou neměli laptop, byli v kontaktu s lidmi v různých zemích. Tuto síť v současnosti odkrýváme," řekl deníku Nag, podle něhož mohla dvojice být součástí sítě pašeráků vzácného hmyzu. Již dříve dal najevo podezření, že hmyz měl být propašován do Číny, nebo přes ČR do třetí země.

Oba entomologové se hájí, že hmyz sbírali za vědeckými účely a do osobních sbírek. Obhájce obou Čechů Šešmani Gurung, kterým podle indických zákonů hrozí dva roky až sedm let vězení, byl přesvědčen, že oba by mohli být propuštěni na kauci.

Konání posledního stání v Dárdžilingu bylo do posledních chvil ohroženo kvůli stávce tamních justičních zaměstnanců. Slyšení už bylo vinou stávky začátkem července odloženo. České úřady si stále ponechávají alternativu, že požádají o přeložení procesu k soudu v Kalkatě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám