Hlavní obsah

V indické vazbě, kde jsou i čeští vědci, umírají tisíce lidí

DILLÍ

Čeští entomologové, které indický soud ve středu odmítl propustit na kauci, zůstávají nadále kvůli údajnému sběru hmyzu v rezervaci v indické vazbě. Indické vazební věznice přitom patří k nejhorším na světě. Podle Asijského centra pro lidská práva v nich za posledních pět let zemřelo 7468 zadržených, většinou následkem špatného zacházení a mučení.

Foto: Archiv, Novinky

Článek

Humanitární organizace jen shrnula oficiální čísla. Vyplynulo z nich, že ve věznicích a ve vazbě zemřelo od roku 2002 do roku 2007 celkem 7468 lidí, tedy čtyři osoby každý den.

Dodala, že vláda popírá mučení ve věznicích i jakákoli jiná selhání. Podle vlády ve vazbě lidé zemřeli na následky nemocí, při pokusech o útěk, nehodách nebo spáchali sebevraždu. Ředitel Asijského centra pro lidská práva Suhas Čakma ale uvedl, že oběti často podlehly následkům mučení.

Dodal ale, že se mučení nikdy nepodařilo prokázat. "Trvá to 25 až 30 let, než se něco vyšetří. V tu dobu jsou už mnozí obvinění mrtví,“ uvedl, Zdůraznil, že jde o důsledek "kultury beztrestnosti“, kterou vláda zavedla ve státních službách. "Existuje tu kultura beztrestnosti, kterou vytvořila indická vláda a já se domnívám, že je to nejdůležitější faktor, který podporuje mučení,“ řekl Čakma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám