Hlavní obsah

Dva Češi byli v Indii zatčeni za sbírání vzácných brouků a motýlů

Aktualizováno

Dva čeští občané byli v neděli zatčeni v Indii za nepovolené sbírání vzácných živočichů v národním parku. Na svých internetových stránkách o tom informoval list The Statesman. Potvrdila to Kateřina Vovková z konzulární sekce české ambasády v Dillí. Podle české diplomatky indická policie odmítla oba muže propustit na kauci.

Článek

Podle listu jsou zatčenými 52letý Emil Kučera a 51letý biolog Petr Švácha. Oba údajně odchytávali živočichy v národním parku poblíž města Dárdžiling v severovýchodní Indii. Úřady prý Čechům zabavily vybavení na sběr živočichů - brouků a motýlů - a několik nalezených exemplářů. The Statesman nicméně odhaduje cenu jednotlivých živočichů na 10 000 až 15 000 rupií za kus (3600 až 5400 korun).

"Sbírali vzácné brouky a motýly. Je zakázáno odebírat tento hmyz z jeho přirozeného prostředí," citoval The Statesman mluvčího národního parku. Češi podle listu uvedli, že neznali indické zákony o ochraně přírody. "Tvrdí, že sbírali (živočichy) pouze za účelem vědeckého výzkumu," prohlásil mluvčí parku.

"Ano, dva Češi byli zadrženi v Dárdžilingu," sdělila Vovková s tím, že potvrdit informace o jménech zadržených zatím s úplnou jistotou nemůže.

Soud až v červenci, jsou prázdniny 

Na internetových stránkách Entomologického ústavu Akademie věd ČR je Petr Švácha uveden jako vědecký pracovník na oddělení ekologie a ochrany přírody.

Podle české diplomatky bylo soudní přelíčení s oběma muži stanoveno na 7. července. "Jsou prázdniny, což může být důvod, že se (soud) nekoná dřív," řekla Vovková, podle níž jsou ale dlouhé čekací lhůty před stanovením soudního řízení v Indii běžné.

Čeští občané se v minulosti několikrát podíleli na nepovoleném vývozu chráněných živočišných nebo rostlinných druhů. V roce 2004 novozélandský soud potrestal pokutou tehdejšího děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíra Číhalíka a bývalého pracovníka České inspekce životního prostředí Jindřicha Šmitáka. Oba se podle soudu pokoušeli pašovat ze země vzácné rostliny.

Češi byli odsouzeni i za pašování vzácných zvířat z Austrálie, Mexika, Peru nebo Jihoafrické republiky. V květnu australští celníci objevili nelegální zásilku gekonů směřující do Česka, případ se stále ještě vyšetřuje.

Celosvětově upravuje boj proti pašování fauny a flory washingtonská Úmluva i mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Byla podepsaná v roce 1973 a Česká republika je jejím signatářem od roku 1992. Do konce roku 2003 se k Úmluvě CITES připojilo 164 států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám