Hlavní obsah

Čekáme, až Praha vysvětlí činnost svých špionů u nás, reagují Rusové na Hamáčkovo uřeknutí

Rusko očekává, že české úřady odpoví na otázky týkající se činnosti českých zvláštních služeb na území Ruské federace. Uvedla to ve středu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Připomněla, že první místopředseda české vlády a ministr vnitra Jan Hamáček dříve uvedl, že po oznámení údajů o incidentu ve Vrběticích začala Praha stahovat z Ruska pracovníky svých zvláštních služeb.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Silné odhalení. Toto téma by mělo být zveřejněno, pánové," uvedla Zacharovová.

V této souvislosti položila Praze několik dotazů, zejména kolik zástupců českých tajných služeb v Rusku působilo a kolik jich zůstalo, dále zda to byli profesionální zpravodajci nebo naverbovaní občané, zda tito lidé pracovali pouze pro Českou republiku, na jaké pasy opustili Rusko, jaké mají občanství a jaké trestné činy spáchali, pokud české vedení zařídilo jejich „zmizení“.

„Opravdu se těšíme na zajímavé odpovědi,“ uzavřela Zacharovová.

Česko by mělo být Rusku vděčné, ne žádat kompenzace za Vrbětice, míní šéf Dumy

Evropa

Hamáček o tom, jak české tajné služby musely narychlo stahovat své lidi z Ruska těsně před zveřejněním kauzy Vrbětice, mluvil v půlce dubna v České televizi.

Hamáček se tehdy vyjadřoval k okolnostem diplomatického sporu, který vypukl po zveřejnění informací o důvodném podezření, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Česká ambasáda v Moskvě propustila 89 místních zaměstnanců

Evropa

Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli.

Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd dostalo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“. Ruská vláda také zařadila Česko na seznam nepřátelských států, na kterém kromě ČR figurují již jen Spojené státy.

Zbylá část vyhoštěných zaměstnanců ruského velvyslanectví odletěla z Prahy v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám