Hlavní obsah

Česko by mělo být Rusku vděčné, ne žádat kompenzace za Vrbětice, míní šéf Dumy

– Moskva

Česko a další země někdejšího východního bloku by místo řečí o odškodnění za výbuch ve Vrběticích měly projevit vděk za to, co pro něj Rusko udělalo a kolik do nich investovalo. Podle agentury TASS to v úterý napsal předseda dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy, Vjačeslav Volodin.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a Vjačeslav Volodin

Článek

"Ukrajina v obavě, že přijde o příjmy z tranzitu ruského plynu, požaduje peněžní náhradu za to, že ruská strana buduje plynovod Nord Stream 2, Česko požaduje odškodnění 40 milionů eur (asi miliardu korun) za výbuch, údajně způsobený zvláštními službami Ruské federace v skladech ve Vrběticích, a Pobaltí, které nedokázalo vyřešit vlastní ekonomické problémy, žádá o jakési kompenzace za sovětské období," rozhořčil se jeden z nejvyšších ústavních činitelů Ruska.

"Když tyto státy patřily mezi země socialistického tábora, zvykly si žít na účet druhých. Zvyk přetrval. Nestalo by se tak, kdyby u nich byla svrchovanost a nezávislost nikoliv slovní, ale skutečná," usoudil Volodin, podle kterého se tyto země ubírají cestou satelitních států.

O odškodnění ve výši zhruba miliardy korun mluvil už v dubnu premiér Andrej Babiš.

Kulhánek: Pro ČR je v kauze Vrbětic důležitá podpora EU, nesoutěží se ve vyhošťování

Evropa

"Politika není sociální zabezpečení," napsal dále Volodin. Dodal, že nelze skloubit přijímání peněz od druhých a nezávislost. "Ano, Rusko vám není dlužno, ale vy (jste dlužni) Rusku. Buďte vděčni: občané Ruské federace nepožadovali od vás to, co vám dávali a sami si odtrhovali od úst," vzkázal někdejším sovětským satelitům.

Šéf ruské sněmovny podle TASS vysvětlil, že má na mysli pracovní místa, vytvořená v těchto zemích, investice, ale také ochranu před vnějšími problémy a hrozbami. "Nezapomínejte, že právě Rusko vzalo na sebe všechny závazky ohledně splacení dluhů Sovětského svazu," dodal.

Zeman přišel s další vyšetřovací verzí Vrbětic

Domácí

"Pokud nemáte svědomí, měli byste znát alespoň míru. Pamatujte, že ruskému rolníkovi trvá dlouho, než zapřáhne, ale pak jede rychle. Bylo by správné omluvit se. A začít vztahy s myšlenkou na budoucnost," míní předseda dumy. "Přestaňte dělat z Ruska viníka všech vašich problémů. Začněte od sebe. Už 30 let budujete nezávislé státy. Nebalamuťte sami sebe a druhé," zdůraznil na závěr.

Krize vztahů

V pondělí z Prahy odletěla zbylá část vyhoštěných zaměstnanců ruského velvyslanectví. Česko museli ruští diplomati a zaměstnanci opustit kvůli kauze Vrbětice do konce května.

EU odsoudila ruský seznam nepřátelských zemí, na němž je i ČR

Evropa

O snížení obsazení ruské ambasády v Praze rozhodlo Česko v dubnu po diplomatické roztržce s Ruskem kvůli výbuchům ve Vrběticích. Roztržka ČR a Ruska je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli.

Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd dostalo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu". Ruská vláda také zařadila Česko na seznam "nikoliv přátelských" států, na kterém kromě ČR figurují již jen Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám