Hlavní obsah

Česká ambasáda v Moskvě propustila 89 místních zaměstnanců

Moskva

Na českém velvyslanectví v Moskvě nakonec k pondělí dostalo výpověď 89 místních sil. Informovala o tom mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Pracovali na ambasádě, v Českém domě a v Českém centru Moskva.

Foto: Reuters

Česká ambasáda v Moskvě

Článek

Pomoc s chodem velvyslanectví Česku nabídly Německo, Slovensko, Británie, Maďarsko nebo Slovinsko, o jejím využití zatím rozhodnuto nebylo, uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po jednání vlády.

Původně se hovořilo o tom, že výpověď do konce května dostane 79 místních sil.

Diplomaté: Na pročištění ruské ambasády měly vlády 30 let. Promrhaly je

Zahraniční

"Byl jsem informován panem velvyslancem (Vítězslavem) Pivoňkou, že v pondělí proběhla nějaká menší rozlučka s pracovníky, kteří se podíleli na chodu jak české ambasády, tak Českého domu," poznamenal Kulhánek. Česko řeší, jakým způsobem nastavit chod ambasády i Českého domu do budoucna, probíhá interní audit v rámci ministerstva zahraničí. "Máme několik scénářů. Proces ještě není ukončen, zdráhám se sdělovat nějaké postupy," uvedl ministr.

Kulhánek: Pro ČR je v kauze Vrbětic důležitá podpora EU, nesoutěží se ve vyhošťování

Evropa

V Českém domě v ruské metropoli se od úterý zavře restaurace i hotelový provoz, Kulhánek doufá v to, že dočasně.

Pomoc s chodem ambasády podle Kulhánka nabízí celá řada členských států Evropské unie, kterým za to poděkoval. "Nicméně v tento moment ještě necháváme doběhnout audit, jak by měla naše ambasáda a Český dům dále fungovat, a ještě nebylo rozhodnuto, jestli tuto pomoc využijeme, nebo ne," doplnil.

Zeman přišel s další vyšetřovací verzí Vrbětic

Domácí

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla zhruba v polovině dubna. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími osobami 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Rusko zároveň označilo český postup za nepřátelský akt.

EU nechce další vyhošťování ruských diplomatů. Kulhánek to nevylučuje

Evropa

Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu", počty tak budou stejné. Část vyhoštěných zaměstnanců ruského velvyslanectví v Praze odletěla do Ruska v sobotu, zbylá v pondělí vpodvečer.

Od úterý by na obou zastupitelských úřadech mělo zůstat po sedmi diplomatech, 25 administrativně technických pracovnících a 19 zaměstnancích najatých na místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám