Hlavní obsah

Brit chránil snoubenku vlastním tělem, tuniský atentátník ho zasáhl třikrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V kritickém stavu skončil po pátečním atentátu Brit Matthew James, kterého mladý Tunisan v turistickém resortu Súsa třikrát zasáhl ze svého kalašnikovu. Třicetiletý inženýr původem z Trehafodu ve Walesu chránil vlastním tělem svou šestadvacetiletou snoubenku. Ta britskému Guardianu vylíčila, jak útok probíhal.

Foto: Amine Ben Aziza, Reuters

Záchranáři odnášejí tělo turisty zastřeleného při atentátu v letovisku Súsa (Sousse).

Článek

Útočník Jamese zasáhl do ramene, hrudi a boku, když se vrhl mezi svou snoubenku a pálícího tuniského studenta. Ještě na ni stihl křiknout, aby co nejrychleji utekla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vděčím mu za svůj život, protože se vrhl přede mě, když začal střílet,“ popsala dramatické chvíle Saera Wilsonová.

V době útoku leželi na pláži na lehátkách a opalovali se. Útočník podle ní pálil kolem sebe.

„Matthew se postavil přede mě a pak ho zasáhl. Stále se hýbal, tak ho střelil znovu. Pokusil se ještě pohnout a dostal další zásah.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z útoku tuniského atentátníkaVideo: Nihal Zidí, Reuters

Všichni prý leželi na písku u slunečníků a útočník stále pálil. Její snoubenec jí ještě řekl, ať se postará o děti a že ji miluje.

„Byl celý od krve, ale řekl mi, ať uteču. Běžela jsem zpátky do našeho hotelu kolem těl ležících na pláži. Byl tam chaos. V hotelovém bazénu byla mrtvola a byl rudý plný krve,“ dodala.

Foto: Slim Abib, ČTK/AP

Tuniský prezident Káid Sibsí navštívil v nemocnici zraněné

Když se Saera dostala do hotelu, schovala se ve skříni na ručníky. Když už bylo po všem, vyšla ven a svého snoubence sháněla dvě hodiny. Teprve později se dozvěděla, že ho odvezli do nemocnice, kde mu lékaři zachránili život.

„Byla jsem zoufalá, nevěděla jsem, co se Matthewovi stalo a nebyl tam nikdo, kdo by mi pomohl. Bylo to opravdu špatně zorganizované. Nebyl tam nikdo, kdo by pomohl a skoro nikdo nemluvil anglicky. Nevěděla jsem, jestli je mrtvý, nebo živý. Dívala jsem se pod prostěradla, kterými byla zakrytá těla, jestli tam neleží on.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláže ve městě Súsa jsou po teroristickém útoku prázdnéVideo: Reuters

„Vím, jaké jsme měli štěstí, že jsme přežili, protože jsem viděla všechna ta těla lidí, kteří zemřeli,“ dodala.

I další Brit - Tom Richards - se s atentátníkem setkal tváří v tvář. I on mluví o zázraku, že přežil.

Dvaadvacetiletý mladík přijel do hotelu se svou matkou a bratrem jen den před útokem. Když krátce před polednem slyšeli střelbu, byli u venkovního bazénu.

„Zaslechl jsem první výstřely. Nevěděl jsem, co to je. Pak jsem to slyšel znovu a řekl mámě: ´Utečme´.”

Foto: Leila khemissi, ČTK/AP

Tuniská policie v lobby hotelu, kde došlo k atentátu

Běželi společně zpátky do hotelového atria, ale střelba se k nim přibližovala. V chodbě, kam se dostali, bylo zhruba dvacet lidí. Útočník za nimi vyběhl po schodech a začal střílet. Zasáhl dva turisty stojící nejblíž ke schodům. „Trefil dva lidi, prostřelil jim hlavu,“ popsal Tom.

Mezi mladíkem a útočníkem už pak nikdo nestál. „Díval se přímo na mě. Myslel jsem, že jsem mrtvý. Mohlo mu být dvacet nebo pětadvacet. Měl dlouhé černé vlasy a vousy.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Když Tunisan zmáčkl spoušť, všechny ohlušily výstřely. Kulky zasáhly mramorovou podlahu a její kousky létaly vzduchem. Tomovu matku zranily na kotníku, jeho na zápěstí.

„Nevím, proč přestal střílet. Mohl zabít všechny, co tam byli,“ popsal Tom. Pak utekli na toaletu, kde se chovávali asi hodinu, než na místo dorazila armáda. Podle jiných svědectví atentátník útočil na několika místech a jeho vraždění trvalo půl hodiny. [celá zpráva]

Mezi 39 mrtvými jsou podle tuniského premiéra především britští turisté. Dalších 36 lidí je zraněných.

Útočník zabil celkem 38 lidí, třicátou devátou obětí je sám atentátník, kterého policie zastřelila.

Tuniské úřady dosud identifikovaly osm zabitých Britů, Belgičanku a Němce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hosté opouštějí tuniský hotelový komplex po pátečním teroristickém útokuVideo: Reuters

Irská diplomacie potvrdila smrt jedné Irky, která prý dostala pobyt v Tunisku darem od příbuzných spolu se svým manželem, který se zotavoval z operace srdce.

Češi podle dosavadních informací ministerstva zahraničí mezi mrtvými nejsou.

Podle tuniského očitého svědka, kterého cituje agentura AFP, byli terčem atentátníka jen zahraniční návštěvníci: „Terorista nám řekl: 'Jděte pryč, nepřišel jsem si pro vás.' A nestřílel na nás, začal střílet na turisty.”

Tuniská vláda nechá v reakci zavřít 80 mešit, které údajně podněcují k páchání násilí. [celá zpráva] Premiér také oznámil, že armáda povolá záložníky. Budou hlídkovat po celé zemi.

„Žádná země není v bezpečí před terorismem. Potřebujeme globální strategii pro všechny demokratické země,“ prohlásil Habíb as-Síd.

K odpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám