Hlavní obsah

Tálibán už zajal jednoho z tlumočníků, který pracoval pro Česko, tvrdí spolek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Praha
Aktualizováno

Tálibán unesl jednoho z tlumočníků, který v minulosti pracoval pro českou armádu. Další se s rodinami skrývají. Na Facebooku to uvedl spolek Vlčí máky, který je součástí iniciativy Zachraňme tlumočníky.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Tálibánu

Článek

„Ztratili jsme kontakt s jedním z tlumočníků, podle zprávy od jeho bratra vtrhli do domu ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli. Situaci jeho ženy a tří malých dětí neznáme. Další čtyři tlumočníci, kteří se nevešli na vládní seznam, se s rodinami skrývají v dosahu letiště. Jedna z rodin je od včerejška v podzemí bez jakýchkoli zásob vody a jídla,” napsal spolek na Facebooku.

Podle informací spolku v neděli pozvalo české ministerstvo obrany dva tlumočníky, kteří na původním seznamu nebyli.

„To potvrzuje, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování této soupisky. Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokážou dostavit na letiště,” stojí v prohlášení.

Jeden evakuační spoj už přistál, další bude následovat

Z Afghánistánu v pondělí ráno přiletělo první evakuační letadlo, na palubě mělo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků. Do Kábulu dopoledne odstartoval další evakuační stroj. Česko slíbilo pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou.

V Česku přistálo letadlo z Afghánistánu, ministr svolal krizový štáb

Domácí

Vláda je kritizována za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let.

Známe je, spolupracovali jsme s nimi a hlavně: ti lidé jsou ochotni se přizpůsobit našim pravidlům.
Petr Pavel, bývalý náčelník Generálního štábu ČR

Podle armádního generála ve výslužbě Petra Pavla je argumentace ministerstva chybějícím bezpečnostním screeningem absurdní. Tlumočníci, kteří pro Česko pracovali v minulosti, prověrku museli dostat už na začátku spolupráce.

„I tihle lidé jsou prověření. Už když jsme je najímali, procházeli bezpečnostní prověrkou. A ještě jsme je v průběhu spolupráce doprověřovali. Včetně jejich rodin. Takže u těchto lidí je míra rizika mnohonásobně nižší než u jakéhokoli jiného žadatele o azyl. Známe je, spolupracovali jsme s nimi a hlavně: ti lidé jsou ochotni se přizpůsobit našim pravidlům,” uvedl Pavel.

V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Reklama

Výběr článků

Načítám