Hlavní obsah

Bojovali proti Islámskému státu, teď je Češi učí policejní řemeslo

Právo, Oldřich Danda, Bagdád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrady a pole kolem Tigridu se krásně zelenají, iráčtí kluci na plácku za vesnicí prohánějí míč. Nic nenasvědčuje tomu, že pár stovek kilometrů na sever se ještě nedávno tvrdě bojovalo.

Češi cvičí irácké vojáky a policistyVideo: Oldřich Danda, Právo

 
Článek

Irák se po letech válčení s bojovníky Islámského státu začíná pomalu probírat do běžného života. Země je sice stále sužována teroristickými útoky, ale počet obětí postupně klesá. Podle českého velvyslance v Iráku Jana Vyčítala je v ulicích iráckých měst stále více živo. „Situace je výrazně lepší. V Bagdádu vidíme nové restaurace, mizí betonové zátarasy,“ vypráví velvyslanec na základně v Baládu.

Počet útoků od začátku roku, kdy irácká vláda ohlásila vítězství nad islamisty, se podle něj snížil skoro o polovinu. „V březnu byly i dny, kdy nebyl hlášen žádný útok ani oběť. To jsme v posledních dvou letech nezažili,“ řekl Vyčítal.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Do výcviku se zapojili čeští vojáci a policisté

Ale i tak měsíčně v Iráku umírá následkem útoků teroristů kolem stovky lidí, a to hlavně policistů.

Výcvik je pro iráckou vládu prioritou

Jejich výcvik, aby se dokázali lépe útokům bránit a zvládli bojovat proti teroristům, se proto stal pro iráckou vládu velkou prioritou a požádala spojence, aby vedli jejich policejní akademii v Bagdádu.

Kromě Italů, kteří výcviku velí, se nejvýrazněji zapojili čeští vojáci a policisté. Instruktorů z Vojenské policie je zde sedm a příslušníků Policie ČR pět.

Mezi iráckými studenty je řada těch, kteří se zapojili do boje s Daesh, jak zde nazývají Islámský stát, a chtějí v něm i pokračovat. „Většina z nich má o výcvik zájem, protože dobře vnímají, že jejich země není po válce s Islámským státem v dobrém stavu. Chtějí svým dílem přispět k tomu, aby byla bezpečnostní situace lepší,“ řekl Právu major Viktor Chalupa, který velí českým vojenským instruktorům.

V akademii probíhají šesti až osmitýdenní kurzy pro policisty z celé země. Podle Chalupy, který prošel několika misemi v Iráku a Afghánistánu, se od soboty do středy, kdy je v Iráku pracovní týden, zde cvičí okolo tisíce iráckých policistů.

Zájemců je dost

Iráčtí studenti jsou podle něj vzdělanější než jejich afghánští kolegové, proto snáze přijímají nové učivo. „Když jsem byl v Afghánistánu, tak tam z třídy o třiceti studentech jen osm umělo číst a psát, tady je to opačně,“ dodal major.

Kapitán Policie ČR Karel Ruppert Právu řekl, že do policejní akademie přicházejí policisté z celé země, v současnosti trénují např. policisty z Mosulu, který byl válkou silně poničen. „Učíme je úplně všechno, pěší i jízdní patroly, eskorty, jak zvládat demonstrace, nebo první pomoc,“ řekl Právu.

Chtějí přispět k lepší bezpečnostní situaci
Viktor Chalupa

Ačkoli práce policistů v Iráku je velice riziková, protože patří k častým cílům útoků teroristů, do služby se hlásí hodně mladých i starších mužů. Práce pro stát v zemi, kde je velká nezaměstnanost, patří stále mezi nejjistější zdroje příjmů. „Zájemců je dost, protože chtějí, aby v jejich městech byl konečně klid. Chybí jim pouze lepší výcvik,“ řekl Právu tlumočník, který se představil jako Sam.

Instruktoři se bez jeho pomoci a podpory dalších překladatelů neobejdou, protože většina z iráckých policistů se dorozumí pouze arabsky.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová se zdraví s iráckými vojáky a policisty

České vojáky v Iráku navštívila ve středu a ve čtvrtek ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová. Podle ní irácká vláda i armáda projevily zájem, aby Česko poslalo víc instruktorů. Dodala, že s tím počítá už vládní návrh, podle kterého by mělo do Iráku vyrazit až 120 vojáků a který musí schválit parlament. „Rekonstrukce Iráku bude na mnoho let a je naší prestiží se toho účastnit,“ řekla ministryně.

Dnes je v Iráku okolo 60 českých vojáků. Nejdříve do země vyrazili před dvěma lety vojenští piloti a technici, kteří na letecké základně v Baládu pomáhají iráckým kolegům zvládat 12 bitevníků L-159. Ty si od české armády koupilo irácké letectvo pro výcvik i pro bombardování pozic islamistů.

Čerstvě na iráckou základnu Taji přijelo 12 českých vojenských chemiků. Ti by měli cvičit irácké protichemické specialisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám