Hlavní obsah

Biden: Použití taktických jaderných zbraní Putinem je „reálné“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden označil hrozbu použití taktických jaderných zbraní ruským prezidentem Vladimirem Putinem za „reálnou“. Jejich rozmístění v Bělorusku je podle něj „absolutně nezodpovědné“.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Taktická balistická raketa Iskander

Článek

„Když jsem tady před dvěma lety říkal, že se obávám vysychání řeky Colorado, všichni se na mě dívali jako na blázna,“ uvedl Biden v Kalifornii. „Dívali se na mě stejně, jako když jsem řekl, že se obávám, že Putin použije taktické jaderné zbraně. Je to reálné,“ citovala pondělní Bidenovo prohlášení agentura Reuters.

USA nicméně nepozorují žádné signály svědčící o tom, že by se Rusko chystalo jaderné zbraně použít, zaznělo opakovaně z Washingtonu.

Vysoce postavený ruský diplomat Alexej Poliščuk ve stejné době v rozhovoru pro agenturu TASS prohlásil, že se ruské nukleární hlavice mohou vrátit do Ruska, až „Spojené státy přestanou podrývat bezpečnost a suverenitu Ruska a Běloruska“. Ve smlouvě o jejich rozmístění žádný termín stažení uveden není, upozornil.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko minulý týden prohlásil, že jeho země již zahájila převzetí prvních taktických jaderných hlavic, z nichž - jak zdůraznil - jsou některé až třikrát destruktivnější než bomby svržené během 2. světové války na Hirošimu a Nagasaki. „Jedna bomba a zemře okamžitě asi milion lidí. Nedej bože, aby došlo k použití těchto zbraní,“ prohlásil v ruské televizi Rossija 1.

Bělorusko jako agresorský stát?

Ukrajinský parlament chce vyzvat mezinárodní společenství, aby oficiálně označilo Bělorusko za „agresorský stát“. Poslanci se tak chystají učinit v rezoluci adresované Organizaci spojených národů (OSN) či Evropskému parlamentu a dalším prestižním mezinárodním institucím, uvedl v úterý Ukrinform.

Ukrajinský parlament rovněž hodlá vyzvat kyjevskou vládu, aby okamžitě zvážila přerušení diplomatických vztahů mezi Ukrajinou a Běloruskou republikou.

Rusko v Bělorusku rozmístí jaderné zbraně také u západních hranic

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám