Hlavní obsah

Rusko v Bělorusku rozmístí jaderné zbraně také u západních hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko rozmístí své taktické jaderné zbraně v Bělorusku blízko západních hranic této země. V neděli to prohlásil ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov. Podle agentury Reuters to nejspíš povede k dalšímu zvýšení napětí mezi Ruskem a Západem. O rozmístění taktických jaderných zbraní v zemi, která je spolu s Ruskem formálně součástí takzvaného svazového soustátí, informoval ruský prezident Vladimir Putin koncem března. Stát by se tak mělo v létě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP
Článek

Zbraně „budou přesunuty na západní hranici našeho svazového soustátí a zvýší možnosti zajištění bezpečnosti,“ řekl Gryzlov běloruské státní televizi. „Stane se tak navzdory hluku v Evropě a ve Spojených státech.“

Ruský velvyslanec neupřesnil, kde konkrétně budou taktické jaderné zbraně rozmístěny, ale uvedl, že zařízení, v němž budou skladovány, bude dokončeno do 1. července a poté přesunuto do Běloruska.

Rozhodnutí o rozmístění taktických jaderných zbraní – tedy těch, které mají relativně krátký dolet a v porovnání s těmi strategickými menší rozsah – kritizoval Západ. Bělorusko hraničí s Litvou, Lotyšskem a  Polskem, tedy trojicí zemí, které jsou členy Evropské unie i  Severoatlantické aliance.

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už více než 13 měsíců vede válku proti Ukrajině. Své vojáky do bojů sice Minsk nevyslal, ale jednotky z Moskvy z jeho území vedly útok na sever Ukrajiny včetně ofenzivy na Kyjev.

Autokratický vůdce země Alexandr Lukašenko se minulý týden nechal slyšet, že Bělorusko je v případě nutnosti připraveno na své území rozmístit kromě ruských taktických jaderných zbraní i zbraně strategické, pod které spadají například mezikontinentální balistické rakety.

Lukašenko mluví o rozmístění jaderných zbraních tvrději než Putin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám