Hlavní obsah

Australský vozíčkář zastřelil dva sousedy za to, že mu vypnuli zahradní hadici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiasedmdesátiletý vozíčkář z australského města Melbourne si odsedí třicet let za vraždu svých dvou sousedů. Ty přitom zastřelil kvůli tomu, že mu vypnuli zahradní hadici, kterou používal k zalévání své zahrádky. Informuje o tom britský deník The Guardian, podle kterého se muž k dvojnásobné vraždě sám přiznal.

Penzista v Melbourne zabil dva sousedy kvůli hádce o zahradní hadici.Video: Reuters

 
Článek

Podle nejvyššího soudu australského státu Victoria se měl 74letý Rodney Lee „aktivně podílet“ na údržbě společných prostor v bytovém komplexu Mordialloc, a to včetně péče o zahradu. Na ní totiž často nechával puštěnou hadici, aby v jeho nepřítomnosti zalévala rostliny.

Leeho vztahy se sousedy Saumotem Gasiem (62) a Tiborem Laszlem (57) se zhoršily v roce 2020, když se ohradil proti hlasité hudbě a konzumaci alkoholu ve společných prostorách komplexu.

Problémy s vypnutou hadicí se přitom měly stát už dříve, takže když se to v lednu 2022 stalo znovu, Leeho to naštvalo natolik, že přistoupil ke dvojnásobné vraždě.

V Austrálii zadrželi muže, který sexuálně zneužil 91 dětí. Celkem šlo o 1623 případů

Svět

„Jestli tu hadici ještě jednou vypnete, vy parch*, tak vás ku* zabiju,“ měl Lee na oběti už dříve křičet podle soudních dokumentů.

A to také udělal. Když Lee zjistil, že je voda znovu vypnutá, konfrontoval sousedy na společenském setkání vlastníků bytových jednotek a odešel do svého bytu, odkud zpod postele vytáhl „dědečkovu brokovnici“.

Tou následně střelil Gasia do ramene a hrudníku. Gasio společně s Laszlem z místnosti utekl, aby se před útočníkem ukryl. Ten je ale následoval a posléze střelil do hrudi i Laszla, který se snažil zachránit Gasia, jenž ležel na podlaze bytové jednotky.

Záchranáři, kteří byli na místo činu přivoláni, prohlásili oba muže za mrtvé.

Sám se přihlásil policii

Lee se jen krátce po dvojnásobné vraždě sám vzdal policii a k činu se doznal.

„Zabil jsem je,“ řekl opakovaně policii při policejním výslechu. Podle vyšetřovatelů ale nevyjádřil žádnou lítost a místo toho vnímal sám sebe jako oběť.

„Byl jsem trochu vyprovokován, nemyslíte?“ zeptal se řečnicky Lee vyšetřovatelů, kterým dále řekl, že Gasio měl tu hadici „prostě nechat na pokoji“.

Soud ho následně odsoudil k 30 letům vězení, přičemž o podmínečné propuštění si bude moci zažádat nejdříve za 24 let.

Muž podle soudu trpí chronickými bolestmi, používá invalidní vozík a s vysokou pravděpodobností trpí paranoidní poruchou osobnosti.

Byli zombie a já bohyně. Američanka půjde do vězení za vraždu svých dvou dětí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám