Hlavní obsah

Australský veterinář zřejmě prosadí očkování domácích mazlíčků proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Domácí mazlíčci protinožců by se brzy mohli dočkat podobné ochrany proti covidu, jakou dostávají jejich dvounozí majitelé. Díky snaze australského veterináře Sama Kovace mají tamní úřady nakročeno k posvěcení užití ruské veterinární vakcíny Karnivak-Kov. Upozornil na to australský server The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Povolení k očkování v Austrálii uděluje veterinární komora. Ta si ale za žádost o registraci přípravku běžně účtuje poplatek ve výši 105 tisíc australských dolarů, tedy více než 1,62 milionu korun. Tolik veterinář Kovac zaplatit nechce, Daily Mailu ale prozradil, že to snad ani nebude potřeba.

Psi a kočky nakažených lidí často také prodělali covid, odhalily vědecké studie

Koronavirus

„Mluvil jsem s člověkem z veterinární komory. Naznačil mi, že by mohli udělit výjimečné povolení. Takže můžu prozradit, že zjišťujeme, jak to udělat, abychom to povolení skutečně dostali. A je úžasné, že se to zřejmě povede,“ řekl veterinář díky jehož snaze by se mohlo očkování dostat až ke všem 29 milionům australských domácích zvířat.

Rusko testuje proticovidovou vakcínu pro zvířata

Koronavirus

Kovac usiluje o registraci ruské vakcíny Karnivak-kov, která byla jako první na světě svého druhu vyvinuta a registrována v Rusku, v omezeném množství se už ale používá i v dalších zemích, včetně Japonska nebo Brazílie. Zejména u zvířat v zoologických zahradách se zkouší užití vakcín i dalších výrobců, včetně experimentálního přípravku od americké společnosti Zoetis.

Česká zvěř si musí počkat

V České republice ani v Evropské unie není plošné očkování hospodářských zvířat nebo vakcinace domácích mazlíčků zatím na pořadu dne. „V České republice dosud nejsou dosud registrovány žádné vakcíny pro veterinární použití proti onemocnění vyvolanému virem SARS-CoV-2. Veterinární vakcína proti covid-19 není registrována ani na úrovni EU. Jsme (nicméně) obeznámeni s tím, že společnost Bioveta v ČR vakcínu proti covidu-19 vyvíjí,” sdělil Novinkám mluvčí české Státní vetrinární správy Petr Majer.

Finové chystají očkování pro norky

Zahraniční

Otázkou ovšem zůstává, zda má očkování domácích zvířat nějaký smysl. Prokázalo se sice, že se mohou mazlíčci – zejména psy a kočky – a další zvířata virem nakazit, není však jasné, jestli a jak snadno mohou nemoc přenášet na člověka. Sporné je navíc i to, do jaké míry covid zvířata ohrožuje víc než jiné běžné koronavirové nebo bakteriální infekce.

V chilské zoo testují zvířecí vakcínu proti covidu na orangutanech a velkých kočkách

Evropa

„Rád bych zdůraznil to, co už opakovaně zaznělo od tuzemských i mezinárodních veterinárních autorit: že zvířata, pokud jde o covid-19, nepředstavují pro člověka významné epidemiologické riziko,” připomněl v této souvislosti mluvčí veterinární správy Petr Majer.

Reklama

Výběr článků

Načítám