Hlavní obsah

Australský hrdina z Afghánistánu neuspěl s žalobou kvůli pomluvě. Válečné zločiny podle soudu spáchal

Sydney

Nejvíce vyznamenaný australský voják současnosti Ben Roberts-Smith neuspěl s žalobou na média, která napsala, že se podílel na vraždách civilistů v Afghánistánu. Podle něj šlo o pomluvu. Soudce Anthony Besanco ale dospěl k závěru, že voják nařídil zabít tři neozbrojené muže.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Ben Roberts-Smith při příchodu k soudu v červnu 2021

Článek

Soudce dospěl k tomu, že Roberts-Smith v roce 2012 při pátrání po možném pachateli vražedného útoku na tři vojáky v Darvánu skopl spoutaného zajatce z 10 metrů vysokého útesu. Muž dopadl na dno vyschlé řeky a utrpěl při tom vážná zranění. Když se pokoušel postavit na nohy, dorazili k němu australští vojáci a desátník jednomu nařídil, aby ho zastřelil.

O tři roky dříve rozkázal zabít při prohlídce tunelu ve vybombardované základně Tálibánu s kódovým označení Whiskey 108 staršího muže, který se tam ukrýval. Dalšího – invalidního muže s protézou – vyvedl sám ven, srazil ho na zem a zastřelil kulometem MINIMI. Oba muži se přitom vzdali.

Protézu invalidy pak sebral jiný voják a odnesl ji na základnu v hlavním městě provincie Uruzgán Tarin Kot do baru The Fat Ladies Arms, kde se z ní pilo.

K závěru dospěl soudce na základě tzv. zvážení pravděpodobnosti, to znamená, že je pravděpodobnější, že se činy staly.

Australští vojáci pili pivo z protézy zabitého člena Tálibánu

Svět

S žalobou neuspěl, bude muset platit miliony

Roberts-Smith u soudu prohrál civilní žaloby, které podal na noviny Age, Sydney Morning Herald a Canberra Times za pomluvu. Zřejmě bude muset platit novinám náklady na proces, které se odhadují na cca 700 milionů korun, uvedl list The Guardian. Ještě ale nebyly vyčísleny. Soud trval přes rok, jednacích dní bylo více než sto. Voják se proto zřejmě odvolá.

Nejspíše ale přijde o Viktoriin kříž, který dal do zástavy, aby získal dva miliony na proces. U vyhlášení rozsudku sám nebyl, byl na Bali.

Podle soudce Besanka se neprokázalo, že by se desátník podílel na dalších vraždách v roce 2012 spáchaných na jiných místech na jihu Afghánistánu, ale šikanoval a napadal své spolubojovníky. Soudce také dodal, že noviny neprokázaly, že se voják v roce 2018 dopustil domácího násilí, ale články, které o tom informovaly, nelze v kontextu označit za pomlouvačné.

Roberts-Smith byl považován za vzor člověka, jenž nese dál tradice australsko-novozélandského sboru ANZAC z první a druhé světové války. Byl vyhlášen otcem roku a předsedou vládní rady pro svátek Dne Austrálie. Jeho sláva ale začala blednout v roce 2018, kdy zmíněné tři deníky publikovaly články o krvavých incidentech v Afghánistánu, kdy se měli vojáci dopouštět válečných zločinů.

Roberts-Smith noviny žaloval, že ho vykreslily jako zločince, který porušil morální pravidla a právní rámce vojenského nasazení.

Vyšetřování v armádě

Po zveřejnění zprávy v médiích bylo zahájeno vyšetřování. Zpráva z něj ukázala, že 25 příslušníků speciálních jednotek se ve 23 různých případech přímo či nepřímo podílelo na usmrcení vězňů, zemědělců nebo jiných civilistů. S dalšími dvěma lidmi vojáci krutě zacházeli.

Vraždění začalo v roce 2009, nejvíce incidentů pak pochází z let 2012 a 2013. V materiálech se také objevilo varování, že se v jednotce rozmáhá kultura válečníků.

Breretonova zpráva doporučila, aby 19 příslušníků australských speciálních sil nasazených v Afghánistánu bylo vyšetřováno policií kvůli vraždám 39 vězňů a civilistů a další dva kvůli krutému zacházení se dvěma dalšími Afghánci. Dalších 25 je podezřelých z vážných zločinů, u třinácti bylo doporučeno propuštění ze služby.

V Austrálii jdou po lidech, kteří zveřejnili, jak vojáci v Afghánistánu zabíjeli civilisty

Svět

Australským vojákům hrozí propuštění kvůli vraždám v Afghánistánu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám