Hlavní obsah

Armádní manévry USA a Jižní Koreje skončily

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Armády Spojených států a Jižní Koreje ukončily společné cvičení, které letos prováděly na pozadí narůstajícího napětí na Korejském poloostrově. Manévrů nazvaných Foal Eagle se zúčastnily i americké strategické bombardéry.

Foto: ČTK/AP

Společné cvičení amerických a jihokorejských vojáků

Článek

Cvičení trvalo dva měsíce a účastnily se ho pozemní, vzdušné i námořní síly. Začalo po únorovém jaderném testu Severní Koreje, které je podle práva s jihem stále ve válce, neboť konflikt z padesátých let skončil pouhým příměřím. To navíc KLDR ve vyhrocující se atmosféře posledních týdnů vypověděla.

Podle stanice BBC byly součástí manévrů zřejmě i nácviky speciálních a expedičních operací. Cvičení se zúčastnilo na 10 000 vojáků obou armád a Američané do nich zapojili i strategické bombardéry B-2 a B-52.

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardér B-2 na archivních záběrech

„Cvičení skončilo, ale armády Jižní Koreje a Spojených států se dál budou mít na pozoru před možnými provokacemi severu, včetně zkušebního odpálení rakety,“ prohlásil mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-seok. Manévry podle něj byly velice úspěšné.

Byl to nácvik útoku, tvrdí sever

Jihokorejci s Američany pořádají společné cvičení každý rok. Letos se však uskutečnilo v napjaté atmosféře. Severokorejské noviny Rodong Sinmun ho nazvaly nácvikem útoku, který přibližuje Korejský poloostrov k jaderné válce.

Severní Korea po své třetí jaderné zkoušce, následném zpřísnění sankcí Rady bezpečnosti OSN vůči jejímu režimu a zahájení každoročních manévrů na jihu podnikla sérii odvetných kroků. Přerušila telefonní linku se Soulem a uzavřela společnou příhraniční průmyslovou zónu Kesong. Poslední jihokorejští pracovníci byli propuštěni v pondělí.

KLDR také pohrozila útokem proti americkým územím v Tichomoří. Byly také zaznamenány přesuny rakety středního doletu Musudan, kterou Severokorejci ještě nemají otestovanou. K očekávané zkoušce ale dosud nedošlo.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Podle některých komentářů je stupňování napětí také výrazem snahy mladého severokorejského vůdce Kim Čong-una získat nad armádou pevnou kontrolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám