Hlavní obsah

Rusko má další problém: Americké aktivity v Tichomoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magadan
Aktualizováno

Americké bezpečnostní aktivity v indopacifické oblasti znepokojují tajemníka ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa. Podle něj tam USA rozšiřují vojenskou infrastrukturu, která se přibližuje k Číně a Rusku. Zmínil pakt AUKUS, dodávky zbraní Tchaj-wanu i snahy vytvořit tam nový svaz.

Foto: Petty Officer 3rd Class Nicholas Huynh/U.S. Navy, Reuters

Americká výsadková loď USS America v doprovodu australské fregaty HMAS Parramatta(vlevo), amerického raketového křižníku USS Bunker Hill a amerického torpédoborce USS Barry

Článek

„Je nutné zmínit, že kvůli udržení své pomyslné hegemonie USA dál vyvolávají napětí a nestabilitu v asijsko-pacifické oblasti,“ řekl podle agentury TASS Patrušev v Magadanu na fóru, jež se věnuje bezpečnosti ruského Dálného východu.

Washington podle něj „bez okolků rozšiřuje svou vojenskou infrastrukturu a přibližuje ji k hranicím Ruska a Číny“. Zmínil, že Spojené státy vytvořily s Austrálií a Británií vojenský pakt AUKUS, v jehož rámci dostane Austrálie ponorky s jaderným pohonem, jenž umožňuje podnikat časově neomezené plavby.

Zmínil také dodávky zbraní Tchaj-wanu, který by Čína ráda dostala pod kontrolu, a také vytvoření svazu Pacifické čtyřky, kterou by podle něj měly tvořit USA, Austrálie, Japonsko a Filipíny. Taková čtyřka už v oblasti existuje, ovšem nejsou v ní Filipíny, ale Indie, která se jinak považuje za zemi nakloněnou Rusku, má však územní spory s Čínou.

„Neutrální“ Čína pomáhá Rusku se zbrojením, dodala vrtulníky i zaměřovače

Evropa

Spojené státy také uskutečnily v Camp Davidu schůzku s Japonskem a Jižní Koreou, což jsou její nejbližší spojenci v dálněvýchodní oblasti, kteří ale mají řadu sporů souvisejících s téměř čtyřicetiletou okupací Koreje Japonci. Tu provázel tvrdý útlak, pojaponšťování, posílání na nucené práce do japonských dolů a železáren nebo využívání korejských dívek jako „žen útěchy“ v japonských armádních nevěstincích.

Foto: Sputnik, Reuters

Tajemník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev

Dálný východ je třeba lépe zajistit

Z Patruševova vyjádření je vidět snaha upevnit spojenectví s Čínou, protože americké aktivity ohrožují zájmy obou zemí. Ukazuje však, že Rusko je znepokojeno, protože podobné posilování bude bránit tomu, aby Rusko stahovalo své vojáky z dálněvýchodních oblasti na Ukrajinu.

Partušev při setkání s gubernátorem Magadanské oblasti Sergejem Nosovým podle prohlášení citovaného agenturou RIA Novosti také projednal problematiku protiteroristické ochrany objektů průmyslové a dopravní infrastruktury a zajištění bezpečnosti obyvatel regionu.

Protože je zmíněna i „sociální podpora účastníků speciální vojenské operace a jejich rodin“, je vidět, že nasazení vojáků z oblasti Dálného východu na Ukrajině má značné dopady na rodiny, což by mohlo snižovat odhodlání angažovat se ve vleklém konfliktu.

Začíná nová éra partnerství USA, Japonska a Jižní Koreje, řekl Biden

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám